Гарячі новини

Розведення військ на Донбасі суттєво не впливає на ситуацію з безпекою, а має швидше гуманітарну мету для населення - зараз готуються тільки три нові "точки" - Загороднюк

Розведення військ на Донбасі суттєво не впливає на ситуацію з безпекою, а має швидше гуманітарну мету для населення - зараз готуються тільк три нові "точки". Про це заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк, передає "Радіо Свобода".

"Розведення ніяким чином кардинально не змінює безпекову ситуацію. Тому що, якщо є політична воля у тієї сторони до ескалації конфлікту, 2 кілометри особливої різниці не зроблять. Це не є проблема для снайперів, для ДРГ", - заявив Загороднюк. -- ...Розведення сил вздовж усієї лінії зіткнення суперечить мінським домовленостям...", - сказав міністр.

"По-перше, суперечить мінським угодам. Мінські угоди кажуть, що іноземні військові формування мають залишити Україну, а незаконні військові формування мають роззброїтися та розформуватися", - пояснявав він.

Однак розведення сил перш за все має гуманітарну мету для населення, оскільки покращується економічна ситуація у депресивних районах.

"У трьох точках розведення відбулося. Ми не бачимо, що ситуація погіршилася чи покращилася в плані бойових дій саме завдяки чи як результат розведення. Розведення має сенс (і це те, про що ми говорили у "Норманді") з гуманітарної точки зору. Дійсно переходи, пункти пропуску покращують економічну ситуацію, сприяють пожвавленню економіки, взагалі пожвавленню життя у тих депресивних регіонах...Однозначно Станиця Луганська – позитив. Тому що там йде комунікація, відбудований міст, місцеві жителі можуть жити якось там, щось купувати", - пояснив Загороднюк.

Зараз готуються тільки три нові точки для розведення і вони будуть мати гуманітарну складову.

Дата їхнього відкриття залежить від ходу переговорів у Мінську. Мова йде про залізничний міст в районі Станиці Луганської, Новоселівку Другу (в районі Авдіївки) і КПВВ "Гнутове",

Однак наразі не гарантовано, що така домовленість буде.