Гарячі новини

"День миру". У Франківську "СТАН" залучав перехожих малювати "скатертину миру". Далі буде Київ, Полтава, Донбас (ФОТО)

У Франківську на Стометрівці 20 вересня ГО-переселенець з Луганська  "СТАН" разом із франківцями  влаштув мистецький діалог про мир - своє бачення з допомогою фарб перехожі робили на “скатертині миру”.

 Цьогорічна діалогова акція до Дня Миру - це перш за все пошук виходу зі скрутного положення, в якому опинилася Україна. Я спілкувався з багатьма з вас особисто - прийшов час поговорити про Мир всім разом, за одним спільним столом. З Франківська вона переміщається вКиїв", - розповідає  голова "СТАНУ " Ярослав Мінкін.

Ідея з розфарбовуванням полотна належить франківській художниці Патрісії Хофман.

“Ми хотіли привернути увагу до Дня миру,  ідізнатися від громади, що це для них означає, - сказала Патрісія.- Люди виразили свої ідеї як словами, так і лініями, відбитками, малюнками”.

Акція відбуалася в рамках «Дня миру in UA 2017», що  є частиною проекту «Сприяння діалогу та примиренню в регіонах України», який реалізовує ГО «Молодіжна організація «СТАН» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy.

21 вересня Україна п’ятнадцятий рік поспіль разом з усім світом відзначатиме Міжнародний день миру. З цієї нагоди, у Києві, на Хрещатику, о 18:00 розпочнеться діалогова акція “Культура миру як наріжний камінь розвитку суспільства” в межах всеукраїнської акції “День миру in UA”.

Організовує подію ініціатор всеукраїнських акцій до Дня миру протягом останніх трьох років ГО “Молодіжна організація “СТАН”. Мета заходу, як повідомляють координатори події - сприяти порозумінню та примиренню в українському суспільстві.

“Говорити про мир важливо не тільки тому, що в Україні йде війна, але й тому, що сотні людей і на мирній території сьогодні страждають від ворожого ставлення до них. Через їхню національність, расу, релігію, орієнтацію, стать. - наголошує координаторка акції Олеся Архіпова. - У Міжнародний день миру ми проведемо велике чаювання у самому серці столиці, на Хрещатику. За великим спільним столом неподалік від метро будемо обговорювати проблеми територій, які умовно називаємо “мирними” та “воєнними”, а також саме поняття миру”.

Будь-хто з перехожих зможе приєднатися до публічного обговорення у форматі стіл: “учасників та учасниць дискусії пригощатимуть чаєм та солодощами, кожен зможе висловитись і буде почутий” - розповідає далі громадська активістка. Також усім охочим запропонують намалювати на окремому аркуші обриси міста, яке вони вважають мирним, та пояснити власне рішення.Наприкінці акції зображення нанесуть на спільну карту на знак співтворення миру та примноження його у нашій країні та світі.

Паралельно акції до Дня миру проведуть понад 50 організацій у понад 30-и населених пунктах. Численні спільні столи, живі бібліотеки, кінодискусії, перфоманси та флешмоби пронесуться від Заходу до Сходу, об’єднані прагнення миру та солідарності з усім світом. «День миру in UA 2017» є частиною проекту «Сприяння діалогу та примиренню в регіонах України», який реалізовує ГО «Молодіжна організація «СТАН» за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Всеукраїнська акція також проходить в рамках конкурсу «Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

За  словами Мінкіна, далі полотно з Івано-Франківська  поїде до Києва, де продовжать діалог про мир.  Потім – до Полтави, Донбасу.