Гарячі новини

Замість В'ятровича: Хто такий новий голова Інституту нацпам'яті Антон Дробович

У середу, 4 грудня, Кабмін призначив Антона Дробовича новим головою Інституту національної пам"яті. Дробович замінив на цій посаді Володимира В'ятровича, який зараз  став народнім депута м.  112 ua розповів, що відомо про нового голову Інституту нацпам'яті.

Біографія Антона Дробовича

Антон Дробович проживає в Києві, одружений. Є кандидатом філософських наук, експертом у сфері освіти і культури, дослідником міфології і сучасних комунікацій, арт-критиком і керівником освітніх програм Голокосту Меморіального центру "Бабин Яр". 

Працює доцентом кафедри культурології Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова й експертом Інституту суспільно-економічних досліджень. Дробович є лауреатом ІV мистецтвознавчого конкурсу Stedley Art Foundation. Окрім цього, він - автор циклу лекцій на тему міфології в мистецтві, а також понад 50 наукових публікацій у галузі філософії, культурології та антропології.

Раніше Дробович працював в органах державної влади, державних установах культури і освіти, в тому числі - на посаді радника міністра освіти і науки України.

 

 

Антон Дробовичфото из соцсетей

 

Інститут національної пам'яті

Після звільнення Володимира В'ятровича з посади голови УІНП був оголошений конкурс на цю посаду. У листопаді 2019 року було 17 претендентів, а за результатами співбесіди в Національному агентстві з питань державної служби - залишилося двоє: Антон Дробович і Василь Яблонський.

В інтерв'ю "Історичній правді" Дробович заявив, що хоче "зробити офіційну політику пам'яті в Україні більш виваженою і ліберальною".

Серед завдань на посаді голови УІНП він відзначав зміну іміджу інституту і надання йому більш зрозумілою для платників податків ролі.

"Щоб організація не сприймалася як рупор агітації, ідеологічної боротьби або пропаганди, а стала зрозумілою для громадян інструментом налагодження суспільного діалогу і зміцнення здорового ідентичності", - заявляв Дробович.

 

Він також зазначав, що одним з його пріоритетів на посаді голови Інституту нацпам'яті має стати встановлення "історичної чесності і посилення інтелектуальної моди на критичне мислення". Дробович упевнений, що зараз потрібно докладати більше зусиль для збереження пам'яті про спільну історію українців та українських поляків, євреїв, вірмен, татар, греків, болгар та інших.

На думку Дробовича, процес декомунізації в Україні не завершено і тут потрібно ще багато працювати як у юридичній, так і в практичній площині.

Новий голова Інституту національної пам'яті вважає, що Володимир В'ятрович та його команда зробили багато роботи і дуже голосно заявили про неї.

"Мені подобаються далеко не всі рішення і методи, якими вони діяли. Деякі речі хочеться переробити або завершити по-іншому. Але слід віддати належне цим людям - це чи не перший випадок в історії української незалежної держави, коли хтось так пристрасно й рішуче здійснював гуманітарну політику. Вони мали волю, силу і дію", - зазначав Дробович.