Гарячі новини

"Захід". У Франківську створюють унікальний музично-документальний фільм про Майдан

У Франківську створюють унікальний музично-документальний фільм про Майдан, повідомляє Курс.

Виключно музикою та кадрами з Революції Гідності творці стрічки «Україна. Майдан. Перезавантаження» хочуть донести українську історію 2013-2014 років до глядачів.

Авторка проєкту Віолетта Дутчак розповідає, що унікальність ідеї в тому, що вона має три “монотематичні” напрямки: у стрічці показані події зими 2013-2014 років на майдані Незалежності у Києві, для фільму використали відеоряд лише однієї людини – Руслана Ганущака,  музичний супровід виконує квартет бандуристок “Ґердан”.

“Унікальність проєкту полягає у тому, що він не лише відображає історичні події, а такого жанру, як музичний телефільм, в нас дуже мало є прикладів, – каже Віолетта Дутчак. – Це є зразок, коли один колектив пробує взяти на себе відповідальну місію і виконати музичні твори, які би відповідали відеоряду – поєднати зорову і емоційну музичну складові”.

Руслан Ганущак зазначає, що перед фільмом стоїть завдання професійно зберегти історію та донести важливу інформацію.  “Треба розуміти,що для певних подій потрібен час. За 5 років зробити кардинальні зміни неможливо. Треба набратися терпіння. Неалежність так просто не приходить. – зазначає Руслан Ганущак. – Нічого не закінчилось – боротьба продовжується. Сусід нікуди не дівся…”

Диригент Франківського драмтеатру Богдан Ткачук, який також долучився до створення стрічки, каже, що “перезавантаження” у назві фільму означає “перезавантаження себе”.

“Якщо ми себе перезавантажимо, це дасть значно більший результат, ніж ми будемо перезавантажувати владу. Спершу порядок в себе треба наводити… Якби кожен не ліз не у свою справу, а займався тим, що виходить найкраще, тоді би держава розквітала і не було би війни. Біда у тому, що ми не можемо ніяк перезавантажити себе”, – доповнює Богдан Ткачук.

Фільм створюється за кошти Українського культурного фонду. Його вперше планують презентувати широкому загалу наприкінці жовтня. Показ відбудеться в одному з кінотеатрів міста.

Основна аудиторія, на яку орієнтуються творці фільму, – молодь. Тож диски з кінострічкою роздадуть освітнім закладам та бібліотечним установам.

“Молодь, яка не пережила тоді тих подій, чула про них з уст інших людей. Ми хочемо нагадати і зберегти емоційну складову, пам’ять про Майдан, надію на те, що Україна є і вона буде”, – додає Віолетта Дутчак.