Гарячі новини

"Якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці?". Міністр Угорщини про статус угорської мови в Україні

Угорщина опиратиметься новому українському мовному закону, який ухвалять замість скасованого "закону Ківалова-Колесниченка", якщо він унеможливить надання угорській мові статусу офіційної.Про це заявив у інтерв’ю "Європейській правді" міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише Еспресо.

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33%, звичайно ж, ми будемо опиратися", - сказав Сійярто.

Угорський міністр також висловив враження, що війна з Росією відбивається на відносинах із Угорщиною.

"Ми розуміємо, що у вас є проблеми у відносинах з Росією. Розуміємо, що ваш уряд і президент хочуть знизити російський вплив, який іде в тому числі через російські школи. Але у мене одне питання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі - чи це "супутні руйнування", чи це так і планувалося - ваші дії б’ють по нас" - сказав дипломат.

При цьому Сійярто заперечив закиди про дії Угорщини на користь Росії.

"Нам відомо про таку собі "м’яку дипломатію", коли навмисно поширювали чутки, мовляв, ми діємо під впливом Росії. А це - просто брехня! Ми - незалежна держава, і нас не обходить, що думає Росія про нашу політику щодо меншин. Ми знаємо одне: на Закарпатті є угорці, їх - приблизно 150 тис., і ми прагнемо захищати їхні права. І ми, якщо буде потреба, захищатимемо їх від будь-кого - від США, від Росії, від Нової Зеландії, від кого завгодно. Мені не потрібна ані Росія, ані Україна, ані будь-яка інша держава, щоби визначити нашу стратегію щодо угорськомовної меншини. Ми достатньо дорослі, щоби ухвалювати рішення самостійно. Угорщина - не проросійська і не проамериканська. Вона - проугорська. Наша політика визначає: Угорщина - передусім, "Hungary first". Звичайно ж, деякі наші рішення більше подобаються одній державі, інші - іншій. Але я ніколи не оцінюю наші рішення очима іншої держави. Мене просто не обходить, як вони сприймаються", - сказав голова МЗС Угорщини.