Гарячі новини

Восьмеро художників з Молдови створюють арт-проекти на території закритого заводу "Позитрон" у Івано-Фрнківську. Презентація 20 травня

З 14 по 20 травня учасники міжнародної резиденції «Рефлексії: Ботаніка / Позитрон» реалізовують свої арт-проекти в кількох кварталах житлового району Позитрон у Івано-Франківську.Про це повідомляє активістка Світлана Ославська.

Це  територія між вулицями Вовчинецька та Симоненка

" Восьмеро молодих художників з Молдови досліджували Позитрон (закритий градостворюючий радіозавод у Франківську - ред.)  протягом квітня 2017 року, а у травні приїхали на тиждень, щоб створити свої арт-проекти у просторі цього району разом з його мешканцями", - розповідає активістка. 

Художники працюють з темами культурної інфраструктури, соціального життя, організації спільноти, громадської участі та спільного простору житлових районів. Зокрема, художниця Крістіна Буга виконує вітраж в модернізованій техніці Тіффані з використанням матеріалів (скла), які надали мешканці – учасники воркшопу, який тривав 16 та 17 травня. Серед інших проектів – відео- та аудіопроекції фото Позитрона та інтерв’ю з мешкавнцями, створення колажу з портретів місцевих жителів, відеопроекція на тему місця релігії в нашому повсякденні та інші.

20 травня художниці та художники презентують свої проекти для франківців.

Презентації розпочнуться о 17 годині й триватимуть до 21 години. 

Справка: Історія ВАТ «Родон» бере свій початок з 27 вересня 1967 року, коли уряд бувшого СРСР прийняв рішення про будівництво заводу електронної промисловості в м.Івано-Франківську. Проектну документацію на підприємство розробив Московський державний проектний інститут промислових підприємств.


Першим був споруджений комплекс професійно-технічного училища, учбовий корпус якого був зданий в експлуатацію в 1971 році. Ще тільки закінчували будувати учбовий корпус ПТУ, а в його виробничих майстернях вже почав функціонувати цех №25 Мінського заводу напівпровідникових приладів. В короткі терміни було освоєно виробництво напівпровідникових приладів Д-18; Д-20 для військово-промислового комплексу СРСР і товарів народного споживання.

В цей же час на північному сході міста споруджувалися сучасні корпуси майбутнього підприємства, яке на кінець 80-х років мало обсяг реалізації 245 млн. карбованців на рік, 10 тисяч працюючих висококваліфікованих робітників і інженерно-технічних працівників, 100 млн.шт. інтегральних мікросхем 150 типів в рік, товарів народного споживання на суму більше 40 млн. карбованців на рік, в т.ч. калькулятори 4-х типів в т.ч. із сонячними панелями, телефонні апарати 8-ми типів, пульти дистанційного управління, побутові світильники, штампи, прес-форми, оснастка і нестандартне обладнання для інших галузей промисловості.

В складі ВАТ «Родон» функціонувало спеціальне конструкторське бюро, яке розробляло, нові інтегральні мікросхеми з випуском нового комплекту технічної документації. Окремі спеціалісти захистили докторські і кандидатські дисертації і працюють сьогодні в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника.

Після розвалу СРСР обладнання заводу «Родон» було розкрадено, а вивільнені приміщення (площею ~50 тис.м2) сьогодні планується використовувати з метою продажу, оренди або створення дочірних підприємств з непрофільного виробництва.
(Матеріали з  Вікіпедії)

На даний момент на базі заводу діє створене в 2008р. ДП СКБ «Орізон», що займається виробництвом євро вікон і міжкімнатних дверей по повному технологічному циклу.