Гарячі новини

Відомий урбаніст Чарльз Лендрі розповів у Франківську про "творення креативного міста" (ФОТО)

У Івано-Франківську на днях в рамках форуму UkraineLab “Місця впливу (Impact Places): Холістичний та еко-системний підходи” відбулася лекція  відомого  урбаниста та автора відомої книги про креативні міста Чарльза Лендрі, повідомляє Ostrovok.

Чарльз Лендрі виступив з темою “Переосмислюючи урбанність: Громадянське суспільство як новий шлях до життєздатності міст”, презентуючи ідеї, які лягли в основу його нової книги.

Отже, все починається з руху, наголошував він.

«Зараз у світі все постійно рухається –  люди,   технології,  товари, інновації, глобальні бренди. В цю хвилину, наприклад, рухається один міл”ярд людей,- розповідав Ленгрі, - а всього в світі нас 7,5 міл”ярдів…».

«Трудова міграція, еміграція, освітні програми, дуже багато туристів… Люди шукають себе, свою долю, своє кохання… Будь-яка людина сьогодні може купити собі  громадянство, і сьогодні само поняття громадянства в умовах глобалізаційних змін кардинально помінялося. Або  з”явилося поняття  «арабська сила»: 90% населення в Дубаях, наприклад, вихідці зі сходу, а не місцевы жителі,  так працює сьогодні капітал, і це створює  інші «малюнки»…Що ще рухається? Злочинність. Вона рухається швидше за все. Забруднення рухається тощо. Реалії. Люди сьогодні  величезну кількість часу проводять у віртуальному  світі завдяки  it-технологіям , культура сьогодні оцифровується, і таким чином  ми залишаємо в світі свої сліди,…», -  розповідав Лендрі.

Є незадоволення з приводу певних процесів.

Постійно виникає питання, де ми, хто ми, які ми,  куди ми належимо? Тож інакшим стає  відчуття стабільності і постає питання: “Що нас  змушує укорінитися в певному місці?”.

«Отже, творення креативного міста – це додаткові можливості, умови – стимули творити, думати. змінювати. Дизайн міста, його структура,  культурне життя, нова інфраструктура, нова економіка – новий рівень життя. Для цього треба створювати «експериментальні зони», - наголошував він.

Чарльз Ленгрі наводив приклади найбільш комфортних міст в світі, називаючи ії «м»якими містами» ( soft- місто), містами із «м”якою» інфраструктурою та  створеною «творчою бюрократією».

Будь-яке місто – це тверда та м’яка інфраструктури.

Перша включає будівлі, дороги, водопостачання чи каналізацію. А друга включає в себе людей, які творять менталітет міста, який свідчить про можливості і проблеми, про атмосферу міста, про стимули розвитку і регулювання.

Чарльз Лендрі стверджує, що культура творчості залежить від критичної маси людей, які зацікавлені у спільній роботі та впровадженні змін. Він заохочує використання уяви та креативу в державних, приватних і суспільних сферах, тим самим створюючи банк ідей для можливостей і потенційних вирішень будь-якої міської проблеми.

Творчі міста розвивають свою м’яку інфраструктуру: вони намагаються приваблювати висококваліфіковану і гнучку робочу силу, мислителів, творці та виконавців.

Тому креативним може бути не лише генерування та застосування ідей, але й створення можливості для їх появи .Креативне місто таким чином живить, приваблює і підтримує таланти, 

Творче середовище – це місце, яке містить необхідні вимоги щодо твердої і м'якої інфраструктури і яке таким чином творить потік ідей та винаходів. Такими середовищами можуть бути будівлі, вулиці району, частини міста чи регіону.

Міста, де атмосфера, зовнішній вигляд і якість дизайну є низьким не будуть привабливими і конкурентно-здатними. Щоб впоратися з новими викликами необхідно переоцінити ресурси і потенціал міст і процеси управління.

Нагадаємо, Чарльз Лендрі найбільше відомий як автор книги “Креативне місто. Інструментарій для міських інноваторів”, випущеної 1995-ого. Вона започаткувала глобальний рух за переосмислення планування, розвитку та управління містами.

 UkraineLab це міждисциплінарна платформа для ефективного мережування та міжсекторального співробітництва для агентів змін, а також мозковий центр, де можуть народжуватися візії та інновації для громадянського суспільства та культури. У пілотному 2015-ому році  стартувала програма з двох великих форумів для представників різних секторів :“Ukraine Lab: Найкращі практики та міждисциплінарні підходи для громадянського суспільства та культури в кризові та пост-кризові часи ” в Києві та “Ukraine Lab: Візії для побудови миру і нова роль громадянського суспільства та культури” в Івано-Франківську, а також ярмарок практик для теоретиків та практиків освіти “Неформальна освіта: Методи. Реалії. Майбутнє” в Черкасах