Гарячі новини

Вчений-агроном Зеновій Сич вважає, що надмірне використання засобів захисту в овочівництві стало загрозою для здоров'я населення

Відомий український вчений – агроном, доктор наук, професор Білоцерківського національного  аграрного університету Зеновій Сич вчора на своїй сторінці в Facebook порушив питання про використання пестицидів і фунгіцидів при вирощуванні часнику. Мова йшла про поширення на рослинах іржі: «Треба щодня моніторити і бути готовим до застосування фунгіцидів (проти іржі використовують спеціальні фунгіциди, які дозволені в овочівництві)».

 

Зеновій Сич (фото з видання Agroexpert)

Це твердження вченого викликало дискусію. Деякі агрономи не зважають на застереження при використанні засобів захисту.

В розмові з редакцію Ostrovok Зеновій Сич сказав: «Заради цікавості про образ агронома, який готовий сипати і обприскувати будь-чим прочитайте мій пост про іржу часнику. Агрономи цікаві люди. Власне вони дають медицині роботу, забезпечуючи безперервний потік хронічно хворих. Безперервні обприскування (причому, часто й недозволеним).
На зустрічах з агрономами найважчим моментом є елементи технології, які пов'язані із застосуванням засобів захисту. В Україні, подібно до інших країн, діють документи дозволу у вигляді "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" на кожний рік . Особливо "вільно себе ведуть " дрібні виробники овочів та фруктів. Вони знають усі заборонені способи. На лекціях починають ставити питання, щоб я, як професор, давав згоду на використання забороненого (чи не введеного у Перелік...). Усього не проконтролюєш. Це важлива соціальна проблема. Як не дивно, але агрономія зачіпає багато соціальних проблем - здоров'я, зайнятість населення, забруднення територій, забезпечення продуктами харчування, цінова політика, симпатії до політиків, одним словом багато чого !!!»