Гарячі новини

В Прикарпатті на горі Піп Іван відновлять астрономічну обсерваторію та створять центр

В рамках ХІ українсько-польської зустрічі «Минуле, сучасне, майбутнє» на вершині гори Піп Іван Чорногірський відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю з питань відновлення роботи метеорологічно-астрономічної обсерваторії та організації на її базі Карпатського екологічного центру.

За словами заступника Міністра екології та природних ресурсів Василя Полуйка, підписання Меморандуму є важливим кроком, що об’єднує наміри Міністерства екології та природних ресурсів і Міністерства освіти і науки України з одного боку та ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника» і Карпатського національного природного парку з іншого боку, що сприятиме об’єднанню зусиль наукових та природоохоронних організацій.

В рамах виконання Меморандуму об’єднаними зусиллями на вершині гори Піп Іван буде створено унікальний для регіону поліфункціональний центр.

«Тут, в історичній будівлі, діятиме метеорологічно-астрономічна обсерваторія, проводитимуться роботи з фонового екологічного моніторингу та необхідні для збереження дикої природи наукові дослідження», - розповідає заступник Міністра.

За словами Василя Полуйка, робота центру сприятиме привабленню туристів у регіон і водночас регулюванню рекреаційного навантаження.

Крім цього, проводиться робота щодо підвищення безпеки для туристів та розміщення у центрі підрозділу Гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Державної служби України з надзвичайних ситуацій, що особливо важливо взимку.

«Створення на базі ННЦ «Обсерваторія» Карпатського екологічного центру є надзвичайно важливим для впровадження науково обґрунтованих підходів до збереження та управління високогірних екосистем Карпат. Координація та обмін інформацією, інтелектуальними і людськими ресурсами між провідними природоохоронними та освітніми установами України та Польщі однозначно сприятиме соціально-економічному розвитку місцевих громад та регіону в цілому», – зазначив заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко.