Гарячі новини

В Польщі продовжується страйк вчителів

У Польщі  вже другий тиждень триває безстроковий страйк учителів, який розпочався минулого понеділка.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Восьмий день страйку вчителів одночасно є першим днем іспиту у восьмих класах - першого після реформи освіти і продовження навчання в початкових школах з шести до восьми років. Складання цього іспиту є умовою закінчення початкової школи.

В п’ятницю міністр освіти Польщі Анна Залевська запевнила, що попри страйк вчителі готові до проведення іспиту у восьмих класах.

Також у п’ятницю профспілки польських учителів вирішили продовжувати страйк і водночас звернутися до прем’єра Матеуша Моравецького про негайний початок переговорів за участі зовнішнього посередника.

У неділю Моравецький закликав учителів припинити страйк на час тижня перед Великоднем.

"Я хотів би дуже сильно попросити вчителів, щоб завтра, у вівторок і середу випускні іспити в початкових школах пройшли без будь-яких перешкод" - сказав він.

За його словами, вже після свят можна було б організувати круглий стіл за участі педагогів, представників профспілок і батьків учнів.

Страйк розпочався у минулий понеділок. В ньому беруть участь члени Профспілки польських учителів і Форуму профспілок. Також до нього приєдналися окремі вчителі з профспілки "Солідарність" та педагоги, що не належать до жодної з профспілок.

Страйк такого масштабу є безпрецедентним для Польщі і становить істотну проблему для керівної партії "Право і справедливість". Якщо страйк затягнеться, він вплине на шкільні екзамени  і може вплинути на результат виборчої кампанії до Європарламенту.