Гарячі новини

В Івано-Франківську 27-28 жовтня відбудеться фестиваль фентезі “Брама”. Відвідувачам обіцяють різноманітні конкурси, зустрічі з письменниками, елементи косплею

В Івано-Франківську 27-28 жовтня відбудеться фестиваль фентезі “Брама”. Відвідувачам обіцяють різноманітні конкурси, зустрічі з письменниками, елементи косплею . Про це повідомляє Галка.

Основною частиною фестивалю є конкурс жанрових оповідань.  Про це йшла мова на прес-конференції організаторів 9 жовтня.

Автор ідеї “Брами” Анаталій Мицкан сказав, що планував, що фестиваль буде камерним. Але коли на конкурс надійшло понад дві тисячі творів, стало зрозуміло, що масштаби збільшаться. Очікують понад 20 іменитих гостей, багато подій.

“Головна ідея в тому, щоб дати поштовх цьому жанру літератури”, – сказав Мицкан.

Він сподівається, що фестиваль стане щорічним, триватиме довше та приваблюватиме до міста туристів.

Співорганізаторка Людмила Лінник розповіла, що упродовж двох днів заплановано зустрічі з письменниками у різних форматах – лекції, воркшопи, дискусії.  Приїде Дара Корній, Брати Капранови, Наталія Щерба, Остап Українець та інші.  Проведуть інтелектуальні ігри – квест містом та вікторину на знання фентезі.

Головна подія фестивалю – церемонія нагородження переможців літературного конкурсу. Вона відбудеться 28 жовтня у кінотеатрі “Люм’єр”. На відвідувачів чекає концерт та багато сюрпризів.  На цю подію запршують одягатися у фантастичні костюми.

Бізнес-леді Оксана Мельник, головна меценатка фестивалю, повідомила, що переможцям літературного конкурсу вручатимуть грошові призи.  За перше місце- 10 тисяч гривень, друге – 5 тисяч, третє – 2,5 тисячі.

До фіналу конкурсу дійшли 300 творів. Їх оцінювало журі, імена членів якого поки не розголошують. До кожного виготовили малюнки-тизери, які вже можна оглянути у галереї Бастіону.

Співорганізатор фестивалю та письменник Степан Процюк розповів, що читав чимало конкурсних творів. Багато з них написані на національній основі, про язичницькі часи, про наших пращурів. На його думку, українське фентезі важливе, бо розбудовує українську мову і її можливості, а також має психотерапевтичну функцію, так само, як і казки.

“Є такі твори, які, думаю, написані професійними письменниками, але я не знаю, хто це, бо роботи підписані псевдонімами і ніками”, – зауважив Процюк.

Співорганізаторка заходу Юлія Кміта-Ференц сказала, що до 15 жовтня триває набір волонтерів для фестивалю. Ними можуть стати всі охочі, зголосившись на сторінці “Брами”.

“Це можливість познайомитися з відомими письменниками і підтримати добру справу”, – запевнила Кміта-Ференц.