Гарячі новини

У Франківську нагородили лауреатів обласної премії імені Параски Хоми (ФОТО)

19 листопада в Івано-Франківську відзначили переможців премії імені Параски Хоми в галузі аматорського народного мистецтва.

Цю премію вручають вдруге. Кожен лауреат отримає по 5000 гривень, а вже з наступного року грошову винагороду хочуть збільшити вдвічі. Цього року було троє претендентів, інформує “Галка”.

Переможцями стали:

– у номінації “Аматорське образотворче мистецтво” – художник Богдан Татарчук – за серію творчих робіт “З думкою про Україну”;
– у номінації “Аматорське декоративно-ужиткове мистецтво” – майстриня з виготовлення ліжників Марія Рибчук – за збереження та популяризацію традиційного гуцульського ліжникарства.

Майстриня з виготовлення ліжників Марія Рибчук з села Яворів розповідає, що майстри почали придумувати нові візерунки, тому ліжники стали прикладним мистецтвом, а не ужитковим. Жінка займається цим мистецтвом з 1982 року, навчила виготовляти ліжники її свекруха. На виставці майстриня представила традиційні вироби, а також створила свої власні візерунки.

“Один ліжник виготовляється протягом тижня. Спочатку потрібно постригти вівцю, помити шерсть та висушити, поділити її за відтинками. Якщо потрібно – фарбуємо. Далі прядуть на спеціальному обладнанні. Тоді замотують нитки і створюють ліжник. За бажанням його можуть начесати, тоді він більш нарядний”, – говорить Рибчук.

Довідково. Хома Параска Петрівна (10 листопада 1933, с. Чернятин, нині Городенківський район — 23 вересня 2016, с. Чернятин) — майстриня народного декоративного розпису. Членкиня Національної спілки художників України (1973), лауреатка Всеукраїнської премії імені Катерини Білокур, обласної премії ім. Ярослава Лукавецького. Заслужений майстер народної творчості УРСР (1973).