Гарячі новини

"Схід-Захід". Львівщина має стати територією, вільною від російськомовного культурного продукту- облрада

Сьогодні, 1 лютого, на комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції  Львівської облради заслухали інформацію міжвідомчої робочої групи у складі представників обласної ради, ОДА та громадськості, яка здійснює  роз’яснювальну роботу щодо "дотримання суб’єктами господарювання мораторію на використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області", повідомляє Львівська облрада.

Як розповів голова комісії Святослав Шеремета, в середині лютого  вони відвідали понад 10  розважальних закладів, зокрема караоке клубів, які працюють у Львові і було виявлено чимало російськомовного  контенту.

«Після скандального інциденту, який стався у нічному клубі Спліт між львів’янином  та  білоруськими туристами, які співали в караоке російську попсу, ми вирішили перевірити дотримання мораторію на російський культурний продукт, який діє на Львівщини з 2018 року. 

У клубі зробили відповідні висновки з мовного конфлікту і пісенне меню караоке оновлене з 10 січня, з якого вилучені пісні окупанта», - зазначив Святослав Шеремета.

Однак, за його словами, "не усі заклади готові іти на такий крок, оскільки бояться втратити відвідувачів".

Під час обговорення питання члени комісії вирішили ініціювати укладення меморандуму між розважальними закладами Львова, районних центрів та курортних містечок області щодо дотримання мораторію на використання російськомовного культурного продукту, а також посилити роботу профільного департаменту ЛОДА, правоохоронних органів та місцевих громад у цьому напрямку, зокрема роз’яснювальну, інформаційну, візуальну.

«Рішення обласної ради має виконуватися і усі мають бути у рівних умовах», - наголосив  Шеремета.

Нагадаємо, 18 вересня 2018 року депутати Львівської обласної ради заборонили публічне використання російськомовного культурного продукту. В ухваленому рішенні йшлося про впровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.