Гарячі новини

Результати посухи наростають поволі - єксперт з Люблінського університету Марії Кюрі-Склодовської Кшиштоф Бартошек

Наслідки посухи не є миттєвими, але вони посилюються повільно, і вони особливо відчуваються в сільському господарстві через зниження врожайності багатьох видів сільськогосподарських культур, - оцінив ситуацію доктор Кшиштоф Бартошек з Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні. Він також вказав на важливість моніторингу сільськогосподарської посухи. Про це пише сайт Nauka w Polsce.

«Сільське господарство є сектором економіки, який гостро страждає від наслідків прогресивної зміни клімату. Дедалі частіші періоди дефіциту води внаслідок посух становлять особливу загрозу», - сказав Кшиштоф Бартошек, доцент кафедри Гідрології та кліматології Інституту наук про Землю та навколишнє середовище Університету Марії Кюрі-Склодовської.

Він підкреслив, що в усьому світі близько однієї п’ятої шкоди, завданої стихійними лихами, можна віднести на рахунок посух, які негативно впливають на сільське господарство, екосистему, суспільство та економіку. «Посухи викликають недоїдання, голод, хвороби і, як наслідок, смерть, депопуляцію та міграцію», – додав він.

Перша стадія посухи - це атмосферна посуха, пов'язана з нестачею опадів на даній території. «Це часто супроводжується високою температурою, що спричиняє зниження відносної вологості повітря. Тривала атмосферна посуха сприяє деградації та висушуванню ґрунту та може перерости в сільськогосподарську посуху», - пояснив він.

Бартошек зазначив, що сільськогосподарська посуха серйозно обмежує ріст, розвиток культур і доступ до поживних речовин, які поглинає коренева система рослин.

«Також це ускладнює проведення агротехнічних обробок, що призводить до значного падіння врожаю та погіршення його якості, а в крайніх випадках — до загибелі рослин. Протягом тривалого періоду, коли рівень води в річках та рівні ґрунтових вод знаходяться в зоні низьких рівнів, може початися гідрологічна посуха», – підкреслив він.

На його думку, негативний вплив посух особливо помітний у сільському господарстві, оскільки тепла безсніжна зима та спекотне літо не сприяють накопиченню водних ресурсів у ґрунті та викликають дефіцит вологи на початку вегетації сільськогосподарських культур.

«У Польщі осінні та ранньовесняні посухи знижують урожай озимих, а весняні – ярих. З іншого боку, літні посухи негативно впливають на врожайність картоплі та кормових культур», – додав він.

Він підкреслив, що температура повітря вище середньої знижує врожайність багатьох видів сільськогосподарських культур. «Вважається, що у випадку рису, який є одним із основних харчових продуктів у світі, підвищення температури повітря на 1°C спричиняє зниження врожайності приблизно на 10%. Однак у Польщі потенційне зниження в урожайності зернових і коренеплодів може досягати навіть 20 відсотків» – прокоментував.

За словами Бартошека, наслідки посухи виникають не відразу, але вони повільно посилюються. «Посуха може критично вплинути не лише на природні екосистеми нашої планети, а й на зміну видового складу культурних рослин, тому важливо, щоб у тій чи іншій країні працювала система сільськогосподарського моніторингу посухи, яка передає інформацію про вологість ґрунту на загрозливих територій», – підсумував він.