Гарячі новини

"Регіони як вони є". В Івано-Франківську на площі біля пам’ятника Івану Франку розпочалися “Франкові читання”

У п’ятницю, 27 серпня, в Івано-Франківську на площі біля пам’ятника Івану Франку розпочалися “Франкові читання".

Такий захід у місті проводять щорічно. Він присвячений 165-ій річниці від дня народження Івана Франка, пише “Галка”.

“Традиційно у Франківську біля пам’ятника Франкові збираємося і читаємо його твори. Ми маємо такий не публічний слоган “ті, що читають, керують тими, що дивляться телевізор та Інстаграм”. Бо ті, що читають, розвивають уяву, а ті хто ні, їм дають готову картинку. Нашу ініціативу підтримують в Коломиї та Чернівцях. Багато хто читає зараз Франка, бо за «совітів», ми його так «пригладили». Інші нації, якби мали Франка, вони б “у двері не влізались”. Тішить, що зараз серед молоді популярна пісня “Човен” гурту “Один в Каноє”, а це ж його слова, його вірш”, – каже голова громадського інституту аналітики, організатор “Франкових читань” Віталій Перевізник.

Крім того, напередодні вдесяте провели конкурс есеїв “Мій Франко”. Твори, які подали на конкурс, повинні складатися з певної кількості слів: цього року – 165. Переміг у конкурсі студент Прикарпатського національного університету Степан Пенкалюк.

«Було важко написати есе на 165 слів, доводилось після того, як завершив писати текст, рахувати слова. Тут вже не виходить сильно розігнатися зі зворотами й формами. Це трохи обмежує, але це навіть добре. Я написав про сон, в якому я з Франком п’ю в барі і ми говоримо з ним про «сьогодні». Він на мене дуже злий, бо «сьогодні» не дуже добре, але штука в тому, що якби ми більше читали франка і намагались його зрозуміти, то можливо це «сьогодні» було б іншим, кращим. Закінчую я текст тим, що прокидаюсь і мені соромно», – розповідає переможець конкурсу есеїв «Мій Франко» Степан Пенкалюк.

Сімнадцятирічний Войтичук Андрій прочитав вірш Франка «Не пора, не пора» не лише українською, але й німецькою мовами.

«У честь Франка назване наше місто, названа вулиця на якій я вчився у школі. Це велика людина, він знав 14 мов, що навіть на сьогоднішній день здається неабияким досягненням. Я обрав саме цей вірш бо він є патріотичним і знаним серед людей, які чули про Франка», – каже Андрій Войтичук.

На “Франкові читання” зібралися понад пів сотні містян у вишитих сорочках, щоб послухати та почитати вірші патрона пішого міста.

«Дуже класно, що кожного року все більше й більше учасників бере участь у “Франкових читаннях”. це унікальна людина, він у день писав пів книжки. Ми маємо набуватись тієї мудрості”, – сказав міський голова Руслан Марцінків.

Опісля народна депутатка Оксана Савчук зачитала вірш “Каменярі” та вручила організатору читань Віталію Перевізнику відзнаку «Славетні Галичани» за активну громадянську позицію та розвиток місцевого самоврядування.