Гарячі новини

"Регіони як вони є". У польському місті Холм львів"ни відзначили 155-ту річницю з Дня народження Михайла Грушевського

155-ту річницю з Дня народження Михайла Грушевського відзначили у польському місті Холм за участю львівської делегації, у неділю, 26 вересня, повідомляє облрада.

Львівську обласну раду в українській делегації представили депутати Соломія Риботицька, Іван Щурко, Євген Швед, Тетяна Письменна, Галина Чорна.

Депутати та громадськість також відвідали село Верховина, неподалік від міста Холм. Там у червні 1945 загоном Національних Збройних Сил під керівництвом  Мєчислава Паздерського було вбито 194 українців. Біля їхніх могил депутати Львівської обласної ради поклали квіти.

Представники Львівщини відвідали ще одне знакове для нашої історії місце – цвинтар у Холмі, де похований український громадсько-політичний і державний діяч Пилип Пилипчук.  

Урочисті заходи з нагоди 155-річчя Михайла Грушевського розпочалися панахидою, також присутні поклали вінки  та лампадки біля меморіальної дошки, встановленої на честь відомого українського діяча.

«Княже місто Холм має багато пам'яток української історії. Ми сьогодні відвідали усі дорогі для нашої пам'яті місця, помолилися в церкві, де був Хрещений Михайло Грушевський, побували біля  будинку де він народився. Як голова українського товариства «Надсяння» я розумію, наскільки вважливо вшановувати й берегти українську спадщину за кордоном. Це наші корені, наша історія і пам'ять. Зрештою, тут живуть українці й важливо, щоб ми разом шанували свою історію», - наголосила депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька.  

У Холмській публічній бібліотеці відбувся науковий симпозіум «Михайло Грушевський - постать, діяльність, зв’язки з Холмом», організований Українським товариством у Польщі, кафедральною православною парафією св.Івана богослова та Підляським науковим інститутом.

«Михайло Грушевський - це постать яка уособлює українську державність, - зазначив голова комісії з питань  історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко. Грушевський  своїми працями фактично виписав Україні «метрику про народження», окреслив Україну як самодостатню державу на карті світу. Він став нашим першим президентом і  робив спроби отримати для України офіційний статус незалежної держави».

Вшанували Михайла Грушевського також святковим концертом за участю учнів міжшкільних груп навчання української мови та бандуристки Йоанни Купріянович з Любліна, а також українського дитячо-молодіжного фольклорного ансамблю «Гілочка» з Черемхи.

Відзначення ювілею українського історика, громадського та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки  Михайла Грушевського  відбулося під патронатом Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці. До організації святкувань долучилися Почесне консульство України в Холмі, Холмська публічна бібліотека їм. Марії Пауліни Орсеті, Львівське суспільно - культурне товариство «Холмщина», Фундація партнерство і співпраця.

 
1 / 4