Гарячі новини

"Регіони як вони є". У Львові відзначають 155-ту річницю з Дня народження Михайла Грушевського (ФОТО)

Урочистості з відзначення ювілею Михайла Грушевського у Львові розпочалися  з покладання квітів до його пам'ятника на проспекті Шевченка, розповіли у Львівській облраді.

Нагадаємо,  голова Центральної Ради й президент УНР,  історик, політичний діяч народився 29 вересня 1866 року у місті Холм. До Львова Грушевський приїхав у вересні 1894 року та проживав тут впродовж 20 років. Він очолив катедру «Всесвітньої історії з особливим оглядом на історію Східної Європи» у Львівському університеті, та саме  у Львові написав свою відому працю «Історія України-Руси».

«Він був однією з основних фігур національно-визвольної боротьби української держави 1917-1921 років. На прикладі таких постатей, як Михайло Грушевський, ми маємо виховувати нові покоління, вивчати його праці та використовувати його думки, далі щоденно розбудовуючи Україну»- наголосив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Святкування ювілею триватимуть впродовж дня у садибі Державного меморіального музею М.Грушевського та завершаться вуличним дійством від львівського Театру «Воскресіння» - "На гостину до Грушевських”.155 — ту річницю з Дня народження Михайла Грушевського також відзначили у польському місті Холм, у неділю, 26 вересня.

Львівську обласну раду в українській делегації представили депутати Соломія Риботицька, Іван Щурко, Євген Швед, Тетяна Письменна, Галина Чорна.

У Холмській публічній бібліотеці відбувся науковий симпозіум «Михайло Грушевський - постать, діяльність, зв’язки з Холмом», організований Українським товариством у Польщі, кафедральною православною парафією св.Івана богослова та Підляським науковим інститутом.