Гарячі новини

"Регіони як вони є". Сім українських цвинтарів впрорядкували прикарпатці у Польщі (ФОТО)

На Прикарпаття повернулися учасники молодіжного табору, які впродовж тижня впорядковували могили похованих на території Польщі українців.

Загалом доглянули сім цвинтарів, де знайшли останній спочинок вояки Української галицької армії, Української Народної Республіки і Української повстанської армії, розповів Суспільному член експедиції Олександр Данилюк, пише Галка.

В експедиції взяли участь 23 людини, які у межах “Днів добросусідства 2021” відвідали Томашівський і Грубешівський повіти Люблінського воєводства. Волонтери мешкали у школі гміни Ульгувек Томашівського повіту, звідти виїжджали впорядковувати кладовища у селах Корчмин, Тарношин, Ліски, Білосток, Потуржин, Долгобичів і Телятин, а також відвідали Люблін і Замостя.

“У Любліні стан цвинтаря досить непоганий, там могили доглянуті. Це — міське кладовище, і там вояки УНР пошановуються як і захисники Польщі, бо вони тоді були союзниками. А ось кладовища, як у Корчмині чи біля Лісок, Білостоку, то вони дуже заросли — трава у зріст людини. У такому вони занебаному стані”, — розповідає Олександр Данилюк.

За його словами, волонтери не встигли доглянути всі могили, які хотіли, бо місць, які треба було поприбирати, вистачало.

На завершення експедиції волонтери посадили дуб в Ульгувеку, на місці зруйнованих могил вояків Української повстанської армії.