Гарячі новини

"Регіони як вони є". На Франківщині у Чорному лісі вшанували пам’ять розстріляних представників польської інтелігенції (ФОТО)

На відзначення 80-их роковин трагічних подій розстрілу представників польської інтелігенції на місці поховання у Чорному лісі поблизу Івано-Франківська у суботу, 11 вересня,  відбулися поминальні заходи, повідомляє ОДА.

Участь у них взяли начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, голова Івано-Франківської райдержадміністрації Олександр Ярощук,  керівник Товариства польської культури «Приязнь» Віталій Чащін, громадськість краю та духовенство.

Присутні вшанували пам’ять полеглих спільною молитвою та поклали квіти до могил загиблих.

 

Зазначимо, що  колективні могили розстріляних у Чорному лісі було виявлено в 1988 році завдяки старанням сімей загиблих і з допомогою місцевого українського населення. Це були 8 ям розмірами 10 на 12 м. У 1991 році за кошти ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва на місці страти встановили дошку і пам'ятник. На вшанування пам'яті про вбитих поляків у Чорному лісі у серпні 2011 року було відкрито хрест.

 

За словами Володимира Федорака, збереження пам’яті про події 80-річної давнини у Чорному лісі дасть змогу не допустити у майбутньому повторення подібної трагедії.