Гарячі новини

Профспілки Заходу звернулися до президента Зеленського з петицією на підтримку прав найманих робітників в Україні

Мова йде про закони, прийняті ВР України.  "Закони 5371 та 5161 були ухвалені Верховною Радою України 19 липня. Якщо їх підпише президент Зеленський, ці закони знищать права та умови праці українських працівників. Вони легалізують крайню експлуатацію в Україні, що також поставить під загрозу права працівників у всьому світі, у всій Європі.

Одна людина має силу зупинити цей катастрофічний закон — президент України Володимир Зеленський. Він може ратифікувати закони, або накласти на них вето.

Ми закликаємо Президента Зеленського підтримати працівників України, застосувавши своє президентське вето на обидва закони. Їх необхідно замінити заходами, які підвищать безпеку працівників і дозволять їм та їхнім родинам пережити спустошення війни та збудувати нову та сильнішу Україну.

Будь ласка, підпишіть нашу петицію!

Європейська мережа солідарності з Україною

Повний текст петиції

Щоб захистити трудові права працівників України, застосувати вето Президента до законів 5371 та 5161".

 

Текст петиції

Шановний Президенте Зеленський,

Висловлюючи нашу щиру солідарність з народом України перед обличчям російської агресії, ми, члени європейських і світових профспілок, закликаємо вас накласти своє президентське вето на нещодавно прийняті суперечливі закони 5371 і 5161. Інакше мільйони працівників можуть втратити захист проти зловживань з боку роботодавців.

Закон 5161 (щодо запровадження контрактів без годин) та Закон 5371 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у суб’єктах малого та середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємців») у другому читанні ухвалено Верховної Ради України 19 липня.

Ми стурбовані тим, що можливе впровадження цих законів призведе до фактичного скасування важливих трудових прав і деяких останніх засобів захисту працівників від свавільних дій роботодавців, випадки яких почастішали в цей час війни та економічного спаду. .

У разі ратифікації Закону 5371 до Кодексу законів про працю України буде додано нову главу III-B «Спрощений режим регулювання трудових відносин», яка дозволить роботодавцям «контрактно обмежувати» права працівників на підприємствах із кількістю працівників до 250 осіб — в інших слова права переважної більшості працівників.

Для працівників «спрощений режим» означатиме довільні звільнення, понаднормову роботу на підставних підставах або ігнорування колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Це також поставить під загрозу можливості працівників об’єднуватися в профспілки та захищати свої права через профспілки.

За нинішніх обставин ухвалення цих законів, які різко критикували як українські, так і міжнародні профспілки, посилить соціальну нерівність і завадить соціальному діалогу. Крім того, це також може підірвати перспективи європейської інтеграції України.

Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу визнав закон 5371 таким, що не відповідає мінімальним соціальним стандартам Угоди про європейську асоціацію. Він також не відповідає конвенціям Міжнародної організації праці (МОП).

Він не відповідає низці мінімальних стандартів, закріплених у Хартії основоположних прав Європейського Союзу, Європейській соціальній хартії (переглянутій) та інших нормативних актах Європейського Союзу.

Це також порушує стандарти, передбачені Конвенціями МОП № 132, № 135, № 158 і навіть установчою Конвенцією № 1 (1919 р.) про обмеження робочого часу на промислових підприємствах до 8 годин на день і 48 годин на день. тиждень.

Тому ми, нижчепідписані, з повагою закликаємо вас розглянути і без того небезпечне становище працівників в Україні та застосувати президентське вето на закони 5161 і 5371. Відмова від цього закону полегшить тягар мільйонів українців, які вже страждають від жорстокого російського вторгнення, і таким чином допомогти посилити їхню стійкість до нього.