Гарячі новини

На "Оскар" від України подали фільм "Донбас" Сергія Лозниці

Національним претендентом на "Оскар" в номінації "Найкращий іноземний фільм" цього року буде "Донбас" Сергія Лозниці. Оскарівський комітет прийняв рішення на засіданні 29 серпня.

Світова прем'єра "Донбасу" відбулася в програмі "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю, де Лозниця був відзначений призом за режисуру. Фільм також буде показаний на кінофестивалі в Торонто – у позаконкурсній програмі. Українська прем'єра пройшла на Одеському кінофестивалі. У широкий український прокат фільм вийде в кінці жовтня, а в обмежений – у вересні.

Крім цієї картини, на були подані 5-ть фільмів: "Брама" Володимира Тихого, "Вулкан" Романа Бондарчука, "Коли падають дерева" Марисі Никитюк, "Міф" Леоніда Кантера й Івана Яснія, "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва.

У засіданні комітету не брали участі Володимир Тихий, Андрій Дончик і Сергій Лозниця Андрій Халпахчі, Алік Шпилюк, режисери Мирослав Слабошпицький, Дмитро Томашпільський та Марина Врода, Людмила Новікова, кінокритики Олександр Гусєв, Дар'я Бадьyoр, Олексій Першко, Аксінья Куріна, Дмитро Десятерик і Наталя Мусієнко.

Згідно з регламентом, рішення про те, який фільм висувати на "Оскар", приймається в результаті голосування: кожен член комітету, який в цьому році бере участь у засіданні, голосує за фільм, який вважає за потрібне висунути, після підрахунку балів кожному фільму додається по балу за наступні пункти: участь в кінофестивалі класу "А" в одній з конкурсних програм, приз на кінофестивалі класу "А", рецензії в одному з профільних видань – Variety, Hollywood Reporter, Screen.