Гарячі новини

Львів"янин продав 5 копійок за 10 тисяч гривень: нумізмат розповів, чим особлива монета (ФОТО)

6 лютого на профільному аукціоні Violity була продана рідкісна монета номіналом у 5 копійок різновидом 1.1ААк , датована 1992 роком. Продавець зі Львова виручив за неї 10 300 гривень. Про це розповів нумізмат Віталій Ткач на своєму сайті, пише Сomments.ua.

Українець продав 5 копійок за 10 тисяч гривень - фото з відкритих джерел Фахівець зазначив, що особливістю 5 копійок є велика насічка на гурті (ребрах).

У звичайних монет, що не являють цінності, насічка дрібна.

На сайті наголошується, що 5 копійок 1922 року було викарбувано на італійському монетному дворі. Через помилку частина таких монет була виготовлена в кільці для місцевої монети в 200 лір, яка також має велику насічку.

Загалом в Італії було викарбувано 446 мільйонів екземплярів таких монет, проте скільки з них мають "неправильну" насічку — невідомо.

Нумізмат зазначив, що на профільних онлайн-аукціонах такі лоти трапляються рідко. За минулі кілька років фахівцеві вдалося знайти близько 10 оголошень про продаж 5 копійок з великою насічкою. Їх оцінювали від 4500 до 6500 гривень.

Віталій Ткач також нагадав, що рідкісними є й 5 копійок 1992 року, які мають тонкий середній зуб тризубця. Їх можна продати в тисячі разів дорожче від номіналу — до 3600 тисяч гривень.

Зазначається, що 5 копійок було виведено із обігу в Україні у 2019 році.

Проте, українці часто знаходять ці копійки у своїх скарбничках, і не виключено, що якась із них може виявитися рідкісною.

"Шукайте або велике насічення на гурті або вузький середній зуб тризубця", — додав нумізмат.