Гарячі новини

Івано-Франківськ сьогодні демонстрував етнокультурне розмаїття (ФОТО)

Сьогодні , 3 травня, Івано-Франківськ святкує День міста та відкрив Міжнародний фестиваль "Карпатський простір", передає Ostrovok.

З ранку  центр міста перетворився в поле демонстрації високих мистецтв, культурного та етнокультурного розмаїття. 

В сквері Мицкевича зібрались представникипольскої громади міста, здебільшого діти, які співали польські пісні та разом з дорослими святкували в рамках Дня міста День польської Конституції. 

В сквері ім. Мицкевиа встановии до Дня міста  алею з фото та біографіями  видатних українских діячив.В тому числі, Соломія Крушельницька, Микола Лисенко, Омелян Бачинський  та інші.

Як розповів краєзнавець польської громади Івано-Франківська Богдан Озарко, місто має досить багату історію, було і територіїю  Австро-Угорщини, і Польщі, і України. А взагалі  переважну більшість колись складали євреї. 

Найпотужніші трансформацї відбулися в період другої світової війни, коли  єврейське населення  німецькими окупантами було майже знищено.

На початку 90х в Івано-Франківську проживало близько 4 тисяч поляків, тепер іх залишилось близько 2 тисяч.

"Польскі родини  поступово перетягують  своїх  до себе в Польщу, як і Німеччина у всьому світі -  етнічних німців, - пояснює Богдан Озарко, та розповідає, що народився у Франківську в 1952 році, що мати в нього була полькою, а батько - українцем. - Єврейського населення взагалі нараховується у Франківську  тепер всього 300 родин.Я маю зі"язки з синагогою, тому володію і цифрами. А колись у Франківську було 37 синагог, хоча нині є всього одна діюча".

В місті працює кілька польских шкіл, чимало польских центрів. На площі Мицкевича зібрались дити, які співали польські пісні, тримаючи в руках національні флажки.