Гарячі новини

Академією української преси проведений моніторинг політичних новин в першому кварталі 2017 року ( Інфографіка)

Як дотримувались професійних стандартів найбільші українські телеканали під час висвітлення політичних подій в Україні? Як представлено у новинах поле української політики та на які сегменти розділились канали? На ці та інші питання має на меті відповісти моніторинг політичних новин, проведений Академією української преси в першому кварталі 2017 року.

За результатами моніторингу експерти зробили висновки про зростання використання повідомлень з соцмереж як джерела інформації, відзначили, що майже третина новин містить оцінні коментарі від імені каналу або ведучого, а також помітили незначне зростання кількості повідомлень з кількома точками зору – дотримання балансу думок (15%, порівняно з 12% у 2016).

Моніторинг політичних новин провідних українських каналів зафіксував політичну ангажованість каналів, обумовлену політичними преференціями їхніх власників та редакційною стратегією, натомість увага до української політики в новинах дисбалансована, наявний синхрон на користь правлячої коаліції та представників виконавчої влади. Найбільш тиражованими темами, на думку дослідників, стали внутрішня державна політика та діяльність органів влади, війна на Сході.

Одночасно порівняно з минулим роком зменшилася частка сюжетів про боротьбу з корупцією, а висвітлення  ситуація на непідконтрольних територіях майже не відбувається"