Гарячі новини

Жертвами землетрусу в Туреччині та Сирії стали 3800 осіб

До вечора понеділка відомо, що внаслідок землетрусу в Туреччині загинули щонайменше 2379 людей, у Сирії - 1444 особи, повідомляє DW

Внаслідок землетрусу з епіцентром на південному сході Туреччини в країні та сусідній Сирії загинули вже понад 3800 людей, повідомили офіційні Анкара та Дамаск у понеділок, 6 січня.

У турецькому порту Іскендерун, розташованому на кордоні із Сирією, спалахнула пожежа після сильного землетрусу вранці в понеділок, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на турецький канал NTV.

Достеменної причини пожежі не встановлено, та стверджується, що вона почалась після того, як вантажні контейнери в Іскендеруні перекинулись через підземні поштовхи.

Пізніше з невстановленої причини в контейнерах спалахнула пожежа.

У Туреччині внаслідок катастрофи станом на вечір понеділка загинуло 2379 людей, постраждали 14483, повідомив віце-президент країни Фуат Октай, повідомляє агентство Anadolu. У Сирії загинули щонайменше 1444 особи, постраждали 3530, повідомляє агентство AFP.

Землетрус став найпотужнішим у Туреччині за останні 84 роки

Землетрус магнітудою 7,7 з епіцентром на глибині 7 км стався о 4.17 ранку в провінції Кахраманмараш на півдні Туреччини. Наслідки поштовхів торкнулися багатьох регіонів Туреччини та сусідньої Сирії. Поштовхи продовжувалися протягом усього дня.

Катастрофа стала найбільшою в історії Туреччини з 1939 року. Тоді внаслідок землетрусу магнітуда 7,8 загинуло понад 33 тис. людей.

Міжнародна спільнота допоможе Туреччині та Сирії після землетрусу

Світова спільнота запропонувала двом країнам свою допомогу. Євросоюз Швеція у зв'язку із землетрусом ініціювала введення в дію найвищої в ЄС системи реагування на катастрофи – механізму Інтегрованого політичного реагування на кризи (IPCR). Подібний механізм покликаний полегшити та прискорити ухвалення рішення на рівні країн ЄС, інститутів та інших сторін.

За словами представника Єврокомісії, Брюссель мобілізував понад десять пошуково-рятувальних груп, активував свою супутникову систему Copernicus для надання картографічних послуг та повідомив про готовність підтримати постраждалих у Сирії через програми гуманітарної допомоги.

Крім Європи свою підтримку запропонувала влада Росії, України, Ізраїлю, США та інших країн.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна може відправити в Туреччину декілька десятків рятувальників, які допоможуть розбирати завали після землетрусу, сказав він в ефірі телемарафону

 "Ми ніколи нічого не робимо такого, щоб шкодило інтересам України. Тому така кількість, декілька десятків, українських рятувальників зможе допомогти Туреччині нашому сусіду, нашому другу, не нашкодивши можливості рятувальних служб в Україні".

 В МЗС консультувалися щодо цього із Міністреством внутрішніх справ. 

Глава МЗС розповів, що наразі українське відомство отримало більше 20 звернень від громадян України, які не можуть вийти на звʼязок зі своїми родичами у Туреччині.