Гарячі новини

Ярослав Качиньський: Якби не було Nord Stream, не було б війни в Україні

 

Голова правлячої партії Польщі "Право та Справедливість" Ярослав Качинський під час зустрічі з жителями Мельця (Підкарпатське воєводство) 4 вересня заявив, що "енергетичні зв'язки між Росією та Німеччиною значною мірою сприяли нинішній загрозливій ситуації в Європі". – Якби не було Nord Stream, не було б війни в Україні, – заявив глава PiS, повідомляє Польське радіо .
Північний потік.  Ярослав Качинський зазначив, що енергетичні зв'язки між Німеччиною та Росією сприяли війні в Україні.

Північний потік. Ярослав Качинський наголосив, що енергетичні зв'язки між Німеччиною та Росією сприяли війні в Україні  Фото: Shutterstock / Леонід Єремейчук

Поза питанням форми ведення політики є питання змісту, і тут різниця дуже серйозна. Ми говоримо, що Польща має бути в ЄС, тому що відсутність у ЄС наражає нас на різні хвороби, і ми повинні платити за відкритий ринок ЄС, і ми повинні мати цей відкритий ринок, тому що ми не змогли б функціонувати без нього . Але ЄС не може піти далі, щоб закон не був дійсним, щоб договори не діяли і щоб концепція наддержави, де домінує Німеччина, була відкрито сформульована, -  сказав президент Права та справедливості під час зустрічі з виборцями у Мелець у неділю

– Не може бути так, щоби одна країна нав'язувала Європі енергетичну політику. Якби не було «Північних потоків», не було б війни в Україні, не було б нинішніх лих. Ми маємо величезні проблеми через політику Німеччини, але не було можливості їх зупинити, – сказав Ярослав Качинський.

«Україну ліквідували»

Він посилався на свої переговори з Ангелою Меркель, яка заявляла, що «Північний потік» — це інвестиція приватних компаній, а коли німецька сторона попереджала, що це призведе до війни, вона заперечувала та посилалася на Мінський формат.

– Неважко було припустити, що коли в Росії розв'яжуть руки і матиме такий потужний інструмент, як ці два газопроводи, вони підуть до кінця. І ці газопроводи дуже важливі, бо в такий спосіб росіяни можуть експортувати газ у великих обсягах, тобто близько 100 млрд. кубометрів. щорічно, оминаючи Україну та Росію. Якби ці трубопроводи, які проходять через Україну, треба було б використати, Україна могла б тримати Росію за голову. Але коли цього інструменту немає, Україну ліквідовано, – сказав президент ПіС.

Він нагадав про заяви президента Росії Путіна, який сказав, що України та української нації не має бути, бо це є ідея Леніна. Тим часом, як нагадав Ярослав Качинський, спроби створити українську або більш ранню російську державу датуються принаймні повстанням Богдана Хмельницького.

– Українська нація є, якби цього не було, не було б такої жорсткої оборони, – вважає Качинський.

 Перед цим в Стальовій Волі він знову підкреслив,що "жодна серйозна держава не може відпустити таку справу, як військові репарації"

"Німеччина має величезні зобов’язання перед Польщею, не лише моральні, а й юридичні – додав президент ПіС.