Гарячі новини

WSJ: у Татарстані планують відкрити завод з виробництва удосконалених іранських дронів

Влада Росії та Ірану розглядає можливість побудувати в російському місті Єлабуга в Татарстані завод з виробництва іранських дронів-камікадзе Shahed-136, пише The Wall Street Journal.

За даними джерел видання, 5 січня республіку відвідала делегація Ірану, де оглянула порожній майданчик під передбачуване будівництво.

В даний час Москва і Тегеран, як стверджують співрозмовники WSJ, розробляють удосконалену модель дрона-камікадзе Shahed-136, яка зможе літати далі та швидше. Сторони планують випускати на заводі в Татарстані щонайменше шість тисяч безпілотників на рік.

Міноборони РФ активно використовує дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136 (у Росії їх перейменували на «Герань-1» та «Герань-2») для ударів по об'єктах енергосистеми України. Як зазначає WSJ, протиповітряна оборона ЗСУ значною мірою змогла нейтралізувати загрозу Shahed-136.

«В умовах безпрецедентного тиску зі сторони західних країн іракська сторона займає зведену та збалансовану позицію у відношенні проведеної Вооруженими силами Російської Федерації на Україні спеціальної військової операції. Відказ Багдада, приєднаний до незаконних антиросійським санкціям, підтверджує, що наші перевірені часи двосторонніх зв'язків не підтримані на перших змінах геополітичних обстановок кон'юнктурними коливаннями», — йдеться в останній заяві МІД РФ.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прибув до Іраку. Це перший його візит до країни з 2019 року, повідомляє РИА «Новости».

У понеділок, 6 лютого, Лавров проведе переговори з главою МЗС країни Фуадом Хусейном , прем'єр-міністром Мухаммедом ас-Судані , президентом Абдуллатифом Рашидом , спікером парламенту Мухаммедом Аль-Хальбусі , колишнім прем'єр-міністром Іраку, главою коалі Малики .

Ірак - це перша точка в турне Лаврова країнами Близького Сходу та Африки. Після цього він вирушить із візитом до Малі, Мавританія, Судан.