Гарячі новини

Вибори 27 березня 2022 року у 18 громадах на Донбасі, які торік були скасовані, знову неможливі - ЦВК

Провести перші місцеві вибори 27 березня 2022 року у 18 громадах на Донбасі, які торік були скасовані Центральною виборчою комісією (ЦВК) за рекомендацією штабу ООС та обласних військово-цивільних адміністрацій (ВЦА), неможливо. Про це йдеться у відповіді від Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій — обласних ВЦА. Про це інформує "Дом" із посиланням на пресслужбу ЦВК.

 

До переліку громад належать 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського і Покровського районів Донецької області та 8 — Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

 

"У відповідь на звернення комісії від Донецької та Луганської ОДА — ВЦА надійшли листи з чіткими та однозначними висновками, у яких ідеться про неможливість провести перші місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей", — ідеться у повідомленні.

 

Зокрема, в отриманих комісією відповідях повідомляється про те, що "у зв’язку з продовженням здійснення Російською Федерацією збройної агресії проти України неможливо забезпечити стовідсоткову безпеку для громадян під час організації підготовки та проведення місцевих виборів 27 березня 2022 року".

 

Окрім того, зазначають, що "Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ на непідконтрольній українській владі території зафіксовано важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення, передбачених положеннями Мінських угод, яке за своїми характеристиками дозволяє легко уражати цілі на відстані 15-20 км від лінії зіткнення".

 

Також, за інформацією ОДА — ВЦА, "в умовах всеосяжного режиму припинення вогню незаконні збройні формування активно застосовують тактику дистанційного мінування, підпали сухостою поблизу позицій Збройних сил України та населених пунктів".

 

У ЦВК наголосили, що питання проведення перших місцевих виборів на вказаних територіях перебуває на її контролі та в разі отримання позитивних висновків від компетентних органів, зокрема щодо безпекової ситуації, невідкладно буде вживати всіх необхідних заходів для призначення та подальшої організації підготовки й проведення цих виборів.