Гарячі новини

В Західній Україні з 1червня продовжується блокування дороги національного значення Н-09 Львів – Мукачево через неналежний її стан

П`ятий день блокування дороги національного значення Н-09 Львів – Мукачево пройшов без ексцесів. На місці з протестувальниками та подорожніми впродовж усього дня працювала поліція і священики,але люди вдалися до жорсткого режиму блокування: пропускали автівки лише протягом 20 хвилин на 4 години, - пише Курс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, у Делятині й Стопчатові  мешканці сіл Заріччя, Чорний Потік, Білі та Чорні Ослави, Баня-Березів, Верхній Березів, Нижній Березів, Стопчатів, Акрешори, Текучаз 1 червня локують трасу Н-09 Львів_Мукачево, вимагаючи ремент дороги "Делятин-Яблунів".

У серпні минулого року тендер на ремонт цієї 35-кілометрової дороги виграла компанія "ПБС", пов'язана з нардепом Олександром Шевченком. Однак передбаченого фінансування в сумі 40 млн грн вистачить лише на 10 км капремонту. Тому люди вимагають від ОДА та куратора Прикарпаття нардепа Анатолія Матвієнка збільшити кошторис майже втричі. 

Переговори пікетувальників з обласною владою у минулі дні завершилися нічим. 4 червня ініціативна група мала перемовини з представниками прикарпатських нардепів. Ті обіцяли сьогодні винести проблему на розгляд парламенту. 

"Очікуємо рішення. Знаємо, що питання ремонту 35 км дороги сьогодні розглядає профільний комітет ВРУ. Всі чекають результату", – повідомив член ініціативної групи протестувальників, капелан, отець Микола Мединський. 

Доки у ВРУ триває процес, про який протестувальників повідомляють телефоном, люди безперервно перекривають дорогу щоразу на 4 години, після цього відкривають на 20 хвилин. Пропускають спецавтомобілі та машини з маленькими дітьми. Блокування дороги знімуть на ніч – з 21 години. Також перекрито дорогу на Делятин біля села Стопчатів Косівського району.

Кількість людей, які беруть участь у протесті, від учора до сьогоднішнього вечора збільшилася з 200 до 300, а тепер до півтисячі. Пікетувальники тримають плакати з двома вимогами – відремонтувати дорогу і щоби на зустріч із ними приїхав голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. 

Як писав КУРС, протестувальники обуренізаявою голови ОДА Олега Гончарука, що їхнія акція – це політичне замовлення. 

"Люди втомлені, але акція в безперервному русі. Хтось іде в холодок відпочити, інші стають на його місце. Люди налаштовані дуже радикально. Все важче тримати контроль над ситуацією, все більше роботи у поліцейських та у нас, у капеланів", – розповів Микола Мединський. 

Обидва священики сьогодні весь день провели з людьми на пікеті.

"Намагалися збити градус агресії. Почали акцію сьогодні зранку молитвою – молилися вервицю "перемоги". Люди на акції змучені, морально виснажені, знервовані. Вимагають відповіді влади, вимагають приїзду Гончарука. Через те, що обласна влада мовчить, їхнє озлоблення ще більше зростає. Ми з отцем глибоко стурбовані ситуацією, – каже капелан. – Шкодуємо, що немає розуміння з боку влади проблеми і позиції людей". 

Микола Мединський повідомив, що відчутне зростання незадоволення та агресії також і тих, хто проїжджає дорогою. 

"Працюємо і з цією стороною, – додає він. – Пояснюємо, що має бути між нами солідарність. Що коли є проблема в одному регіоні, то інші мали би увійти у становище цих людей, що відстоюють свої права, зрозуміти їх і підтримати. Ми просимо бути солідарними з нами. Пояснюємо, що громади 15 сіл, а це понад 50 тисяч людей, звертаються до всіх, хто пересувається, і просять виявити розуміння і підтримку. Виявити солідарність і долучитися з молитвою, щоби проблема якнайшвидще була вирішена". 

В якому режимі протестувальники будуть продовжувати акцію завтра, саме зараз вирішує їхній організаційний комітет. На ніч дорогу відкривають для проїзду.