Гарячі новини

В Україні загинуло понад 6 300 цивільних від початку вторгнення РФ - ООН

Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 18 жовтня зафіксувало 15 956 жертв серед цивільних - 6 322 особи загиблі, 9 634 поранені. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН повідомила заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, передає УНН.

Дікарло зазначила, що загинули щонайменше 397 дітей, але, додала вона, фактичні цифри жертв, імовірно, значно вищі.

Також вона поінформувала членів Радбезу про те, що в останні дні росія здійснила низку нападів на населені пункти по всій Україні, "що викликає занепокоєння" та додала, що загалом у період з 10 по 18 жовтня внаслідок ракетних обстрілів та застосування безпілотників загинуло щонайменше 38 цивільних осіб та 117 отримали поранення.

За її словами, велику стурбованість викликає руйнування критично важливої енергетичної інфраструктури. Внаслідок пошкодження енергетичних об'єктів з 10 жовтня стрімкого зростання цін на вугілля, спричиненого цими атаками, мільйони цивільних осіб поставлено "у вкрай скрутне становище". Вона наголосила: "навіть може створити умови, небезпечні для життя".

Крім цього Дікарло нагадала, що цього тижня Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні представила звіт Генеральній Асамблеї.

"У документі йдеться, що є реальні підстави для висновку про те, що в Україні були скоєні воєнні злочини та порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права", - сказала Дікарло.

Також вона заявила, що станом на 19 жовтня загальний обсяг зерна та інших продуктів харчування, експортованих у рамках чорноморської ініціативи досяг майже 8 млн тонн та висловилася за продовження зернової угоди, термін якої збігає 22 листопада. І для підтримання продовольчої безпеки в усьому світі критично важливо, щоб ця ініціатива продовжувала діяти й надалі, сказала вона.

Дікарло нагадала, що Генеральна Асамблея визначила російські псевдореферендуми на окупованих територіях як такі, що не мають жодної юридичної сили й не є підставою для будь-якої зміни статусу цих регіонів України.