Гарячі новини

В Україні правоохоронці викрили багатомільйонну тіньову схему грошових переказів до тимчасово окупованого Криму

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрито протиправний небанківський механізм грошових переказів. Його організатори займалися багатомільйонним тіньовим переведенням коштів з/на тимчасово окуповану територію АР Крим. Про це повідомляє Офіс  генпрокурора, пише East/West.ostrovok.

За даними слідства, організаторами схеми була група осіб з Києва та АР Крим. Вони використовували заборонені в Україні платіжні системи (WebMoney, Qiwi, «Мир»), що дозволяло уникати оподаткування і залишатися поза моніторингом відповідних установ. Щоб вивести віртуальні кошти у готівку їх спочатку конвертували у біткоїни. Готівка видавалася в офісах у Києві і тимчасово окупованому Севастополі.

У ході санкціонованого обшуку у офісі у Києві правоохоронці вилучили понад 750 тис дол США, майже 650 тис євро та значні кошти у гривні. Шевченківським районним судом м. Києва за клопотанням прокурора на вилучені грошові кошти накладений арешт.

Досудове розслідування здійснюється за фактами фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення, несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 361 КК України).

 

Викриття злочинної схеми здійснювали прокурори спільно зі співробітниками Головного управління СБУ в АР Крим та працівниками Департаменту кібербезпеки СБУ.

 

Наразі у межах кримінального провадження тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної схеми.