Гарячі новини

В Старобільську будуть судити злочинну групу, яка тримала під контролем СІЗО

Про­ку­ро­ри Лу­гансь­кої об­лас­ної про­ку­ра­ту­ри на­пра­ви­ли до суду об­ви­ну­валь­ний акт сто­сов­но чо­ти­рьох учас­ників організо­ва­ної групи за фак­том вста­нов­лен­ня та по­ши­рен­ня зло­чин­но­го впли­ву в слідчому ізо­ля­торі міста Ста­робільськ. Про це пише старобільська "Телегазета".

Як повідомляє прес­служ­ба Лу­гансь­кої об­лас­ної про­ку­ра­ту­ри, за да­ни­ми слідства, у червні 2020 року раніше су­ди­мий меш­ка­не­ць Лу­гансь­кої об­ласті, пе­ре­бу­ва­ю­чи під вар­тою в Дер­жавній уста­нові «Ста­робільсь­кий слідчий ізо­ля­тор», в криміналь­них кру­гах от­ри­мав ста­тус «смот­ря­що­го».

З метою вста­нов­лен­ня та по­ши­рен­ня зло­чин­но­го впли­ву на те­ри­торії слідчого ізо­ля­то­ру чоловік ство­рив організо­ва­ну зло­чин­ну групу, до якої увійшли ще три, раніше судимі, особи. Об­ви­ну­ва­чені визна­ча­ли у ре­жимній уста­нові так звані «касти», що на­да­ва­ли їх учас­ни­кам пев­ний нефор­маль­ний ста­тус у злодійсь­ких колах. Із підпо­ряд­ку­ван­ням організа­то­ру групи кожен учас­ник ви­ко­ну­вав функції «смот­ря­ще­го» за ввіреним йому кор­пу­сом, по­вер­ха­ми.

Фігу­ран­ти кон­тро­лю­ва­ли усі на­пря­ми про­ти­прав­ної діяль­ності у СІЗО, організо­ву­ва­ли зби­ран­ня та ви­ко­ри­стан­ня коштів для «об­ща­ка», за­без­пе­чу­ва­ли неза­конне на­д­ход­жен­ня, вит­ра­ти та роз­поділ гро­шо­вих коштів та майна серед аре­што­ва­них і за­суд­же­них.

Крім того, організатор зло­чин­ної групи за­без­пе­чу­вав неза­конне по­ши­рен­ня серед ув'яз­не­них особ­ли­во небез­печ­но­го нар­ко­тич­но­го за­со­бу – канабісу. У зв’язку з цим йому до­дат­ко­во інкриміно­ва­но збут нар­ко­тич­них засобів.


За вчи­нене осо­бам за­гро­жує від 9 до 15 років поз­бав­лен­ня волі з конфіскацією майна або без такої.