Гарячі новини

В США вживають заходів проти ультраправих, адже вони " планють зірвати інавгурацію Байдена під виглядом нацгвардійців" — ФБР

Прихильники конспірологічного руху QAnon, який дискредитує членів Демократичної партії США, обговорювали можливість зірвати інавгурацію 46-го президента країни Джо Байдена, яка запланована на 20 січня, пише Громадське.
 
Вони планували видати себе за службовців Національної гвардії, аби проникнути до Капітолія, пише The Washington Post із посиланням на дані розвідки Федерального бюро розслідувань.

За даними розвідки, ультраправі прихильники руху QAnon вивчали на мапі вразливі місця, що може свідчити про їхні плани зірвати інавгурацію Байдена, яка має відбутися 20 січня. Співробітники Бюро вже повідомили про це правоохоронців.

Однак у ФБР зазначили, що поки що не виявили жодних конкретних планів щодо нападу, подібного до облоги Капітолія 6 січня.

Довідка: ця організація пропагує поширену у США теорію змови, нібито Дональд Трамп веде «таємну війну» з членами Демократичної партії та знаменитостям, які нібито займаються сексуальною експлуатацією дітей. Також прибічники цієї конспірологічної теорії вважають демократів і зірок Голівуду сатаністами.

Прихильники руху використовують сучасні події, історичні факти та нумерологію, щоб зробити власні вигадані висновки. Вони очікують, що колись настане день, коли Гіларі Клінтон, яка була суперницею Трампа на виборах у 2016-му, та всіх інших «елітних педофілів» буде заарештовано та страчено. 

Рух QAnon бере свій початок у жовтні 2017 року. Тоді анонімний користувач під нікнеймом Q на форумі сайту 4chan розмістив повідомлення, у яких запевняв, що він є частиною найближчого оточення Дональда Трампа. Саме він почав поширювати ідею, що Трамп викриє сатаністів-педофілів.

Ця теорія пояснювала всі сумнівні дії Трампа на посту президента як частину плану. Вона закликала вірити не політикам та ЗМІ, а повідомленням Q. Зараз ця теорія має багато відгалужень. Як пише BBC із посиланням на соціологічні опитування, в ідеї QAnon вірять сотні тисяч людей.