Гарячі новини

Уряд Великобританії збільшить витрати на оборону на £5 млрд ($6 млрд) у найближчі два роки у світлі конфлікту в Україні

Уряд Великобританії збільшить витрати на оборону на £5 млрд ($6 млрд) у найближчі два роки у світлі конфлікту в Україні. Про це йдеться у поширеній у неділю заяві канцелярії британського прем'єр-міністра Ріші Сунака.
 
У ньому наголошується, що пункт про збільшення військового бюджету буде відображено в оновленій версії Комплексного огляду питань безпеки, оборони та зовнішньої політики Сполученого Королівства, яку буде опубліковано 13 березня.
 
  У заяві уточнюється, що £3 млрд ($3,6 млрд) будуть спрямовані на розвиток ядерних сил стримування, а частина суми, що залишилася, піде на заповнення запасів переданих Україні боєприпасів і озброєнь.
 
У канцелярії Сунака наголосили, що у довгостроковій перспективі Великобританія хоче довести свої військові витрати до 2,5% ВВП (нині – трохи більше 2%). У повідомленні йдеться, що після 2025 року оборонний бюджет буде переглянуто у бік подальшого збільшення за наявності можливостей. Британський військовий бюджет становить £48,6 млрд ($58,4 млрд) на рік. Раніше місцеві газети повідомляли, що начальник Генштабу Сухопутних військ Збройних сил Великобританії Патрік Сандерс погрожував піти у відставку, якщо Міноборони королівства не доб'ється збільшення фінансування армії на тлі зростаючих загроз безпеці.
Британський уряд зазначив, що документ "відповідає на геополітичні загрози, що виникають" - від "спеціальної військової операції" РФ в Україні до "економічного примусу" з боку Китаю і "зрослого суперництва між державами". У канцелярії зазначили, що в новому документі буде докладно викладено підхід британської влади до відносин з КНР, щоб "впоратися з визначальним добою викликом", який представляють "військова, фінансова та дипломатична активність" Комуністичної партії Китаю.