Гарячі новини

«Укрнафта» зупиняє видобуток на 13 родовищах Івано-Франківщини через проблеми з «Укрзалізницею»

НГВУ “Надвірнанафтогаз” змушений призупинити видобуток на декількох родовищах області, через нестачу залізничних цистерн, пиге Галка.

“Нещодавно ми раділи новинам, що доходи від ренти в Івано-Франківській області перевищили прогнозні показники. Але вже сьогодні ситуація виглядає менш оптимістичною”, – повідомляє компанія.

Підрозділ ПАТ «Укрнафта» – НГВУ «Надвірнанафтогаз» через проблеми із відвантаженням сирої нафти, буде змушений з 2 серпня зупинити видобуток на 13 нафтових та нафтоконденсатних родовищах. Зупинка викликана відсутністю залізничних цистерн «Укрзалізниці». Про це йдеться в листі правління «Укрнафти» до міністра інфраструктури Володимира Омеляна та в. о. голови правління «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, що є в розпорядженні редакції EXPRO.

«Станом на 30 липня 2018 року в НГВУ «Надвірнанафтогаз» склалась критична ситуація, штучно створена через затоварення резервуарного парку ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» у зв’язку з тим, що залізничних цистерни для відвантаження та перевезення нафти не поступили на ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», згідно договору укладеного з ПАТ «Укрзалізниця». У випадку, якщо питання поступлення залізничних цистерн до 2 серпня 2018 року не буде вирішене ситуація призведе до: повної зупинки 13 нафтових та нафтоконденсатних родовищ…; зупинки роботи 310 нафтових свердловин експлуатаційного фонду; зупинки власного видобутку нафти в кількості 330 тон на добу та попутного газу об’ємом 220 тис куб. м на добу», – йдеться в листі.

Таким чином «Укрнафта» може втратити більше 8% щомісячного видобутку газу та 8,5% видобутку нафти.

За даними компанії, ситуація з низьким забезпеченням цистернами для відвантаження нафти з резервуарного парку «Нафтохімік Прикарпаття» вже триває шість тижнів. За цей період під завантаження з боку «Укрзалізниці» було подано лише 56 цистерн, при мінімальній необхідності 360 одиниць.

Зупинка видобутку, вважають в компанії, може створити потенційні негативні екологічні та геологічні ризики, а також поставити під загрозу забезпеченням газом ряду населених пунктів.

В  повідомленні підприємства на сторінці в Facebook :

“Мінус 330 тонн нафти та 220 тисяч куб. м газу на добу. В той час, коли країна бореться за енергонезалежність. Таке враження, що це диверсія, за яку хтось отримає подяку від товаріщєй із Росії, а може навіть значок… Україні не потрібна нафта, газ? Скільки можна гратись в політичні ігри?!” – спитали в “Укрнафті” у міністра інфраструктури Володимира Омеляна та у виконувача обов’язків голови правління “Укрзалізниці” Євгена Кравцова.