Гарячі новини

Українські правоохоронці викрили десятки поширювачів фейків про коронавірус - СБУ

Українські правоохоронці викрили десятки поширювачів фейків про коронавірус.Починаючи з минулого тижня виявлено 38 осіб.Про це повідомляє прес-служба Служба безпеки України.

 

До більшості виявлених поширювачів фейків застосують адміністративні санкції. 

 

Водночас у Дніпрі виявили ймовірного порушника Кримінального кодексу України: підозрюваний начебто агітував в інтернеті проти України та за завданням російської сторони публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення коронавірусу.

 

«Для нагнітання паніки у суспільстві мешканець Дніпра мав робити фото та відео з порожніми полицями в магазинах, черг до аптек, фіксувати роботу спецтехніки та правоохоронців. У подальшому замовники планували використовувати матеріали для підготовки неправдивих новин», - зазначили в СБУ.

 

Між інших, підозрюваний нібито поширював фейк, що у громадському транспорті Львова побили пасажира, оскільки він нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу.

 

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які мають підтвердити його протиправну діяльність.

Кримінальне провадження СБУ розпочала за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Також Служба безпеки України офіційно спростувала фейкові новини про пасажирів потягу Рига-Київ, які начебто мали підвищену температуру та підозру на коронавірус.

 

«Сьогодні під вечір мережею поширювали (та ще й з посиланням на «анонімне джерело» в СБУ) інформацію про прибуття з Риги до Києва «інфікованого потягу» з нашими громадянами, яких евакуювали з Латвії. Нібито в багатьох пасажирів зафіксували високу температуру та інші ознаки захворювання на коронавірус.

 

Єдиною правдою у цій інформації є те, що потяг дійсно прибув з Латвії. І він справді привіз додому наших співвітчизників. Усі пасажири пройшли температурний скринінг. Стан 5-ох викликав додаткові запитання у медиків, тому їм зробили експрес-тести на коронавірусну інфекцію. Однак результати експрес-тестів – негативні!», - йдеться в повідомленні.

 

Також повідомляється, що всі евакуйовані пасажири підписали згоду на самоізоляцію і за ними буде встановлений медико-санітарний нагляд. СБУ також додала, що вже виявила 38 людей, які поширювали фейки про коронавірус, деякі робили це «за завданням російських спецслужб», стверджує відомство.