Гарячі новини

У психоневрологічному інтернаті на Прикарпатті персонал краде продукти харчування

Моніторингова група уповноваженого у справах людини здійснила візити до Снятинського психоневрологічного інтернату та Коршівського геріатричного пансіонату в Івно-Франківській області.

Під час повторного візиту до Снятинського психоневрологічного інтернату монітори відзначили, що після об’єднання дитячого будинку-інтернату і психоневрологічного інтернату в одну установу відбулося покращення матеріальної бази.

Відремонтовані житлові приміщення, у відділенні №1 всі ліжка замінені, розпочато ремонтні роботи у житлових кімнатах. Житловий корпус  відділення № 2 обладнано пандусом, відремонтовано санвузли і кімнати, харчоблок тощо. При цьому підопічним відділення №2 не дозволено користуватися санітарними вузлами на першому поверсі, які облаштовані для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Фактично ці санвузли з новим ремонтом  функціонують як музей – їх показують відвідувачам.

Водночас виявлені порушення прав підопічних. У відділенні № 2 перебувало 4 підопічних у замкненій кімнаті № 33, для справляння фізіологічних потреб їм залишено пластмасове відро, випорожнення не виносилися. Один з підопічних ходив без взуття і шкарпеток по мокрій підлозі, викладеною кахельною плиткою. При цьому у відділенні ще не включено опалення і було прохолодно.

Моніторингова група відмітила, що після реорганізації установи позитивні напрацювання дитячого будинку-інтернату не використовуються: не проводяться такі види трудової діяльності, як виготовлення віників і свічок. Також ліквідовано живий куточок, в якому підопічні доглядали кроликів та хом’яків.

На харчоблоках обох відділень виявлено нестачу продуктів для приготування страв у день візиту. Так, у відділенні №1  при закладці 9,1 кг риби для приготування тефтелів рибних не вистачало 6 кг риби, рису — 1,3 кг. До того ж у приміщенні для персоналу знайдено багато привласнених продуктів харчування (19 банок консервів, до 20 кг пельменів та вареників, 10 кг сала, 2 кг солі, 800 г рису, 2 кг соди, печиво, кавовий напій). У відділенні № 2 відповідно до меню мало готуватися тушковане м'ясо, натомість варилася свиняча голова та сало, а у кімнаті персоналу у тумбочці виявлено заморожений м’ясний фарш.

Не забезпечені повною мірою права недієздатних осіб, не вживаються заходи щодо поновлення їх дієздатності. На банківських рахунках накопичуються та не використовуються кошти підопічних, опіку над якими здійснює установа.

Під час візиту до Коршівського геріатричного пансіонату було виявлені проблеми із забезпеченням належного догляду, оскільки у вечірній і нічний час на 50 підопічних залишається два працівники: чергова медична сестра і молодша медична сестра. До того ж до інтернату направляють осіб з психічними розладами. На час візиту з 46 підопічних 22 переведено з психоневрологічних інтернатів.

Попри те, що у пансіонаті працюють два лікарі (на 0,5 ставки психіатр та геріатр) медична допомога надається неналежно. За наявності ліків в установі, за наполяганням персоналу підопічний після лікування у стаціонарі купував за власні кошти медикаменти, які є в пансіонаті. При огляді у одного з підопічних виявлено пухлину, однак не було проведено жодного обстеження стосовно цього новоутворення. Іншому підопічному було виписано рецепт на придбання окулярів, але ніхто з персоналу не вжив  заходів для їх придбання.

Виявлено порушення санітарних норм, зокрема на полуденок лежачим підопічним булочки клали на тумбочки, деякі з яких були брудні, без посуду. Крім цього, для підопічних, яким важко ковтати грубу їжу, її подають не подрібнюючи.  

За результатами візитів звіти будуть направлені керівництву Івано-Франківської області.