Гарячі новини

У понеділок по території України РФ випустила 75 ракет - Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що у понеділок по території країни було випущено 75 ракет.

" Країна-терорист Російська Федерація завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по території України, застосовує ударні БПЛА. Вранці агресором випущено вже 75 ракет. 41 з них знешкоджено нашою ППО .Збройні Сили роблять все можливе, щоб захистити співгромадян.Однак ворожа атака триває.Закликаю всіх знаходитися в укриттях!", - написав Залужний у Телеграм-каналі.

Центральні вулиці Києва перекрито, працюють рятувальні служби.

У київському метро призупинено рух поїздів червоною лінією, підземні станції працюють як укриття. Тимчасово закрито пересадочний вузол "Театральна" – "Золоті ворота".

Інформаційні агентства повідомляють, що вибухи сталися ще у кількох містах України – Дніпрі, Львові, Житомирі та Хмельницькому. Повідомлення про ракетні удари надходять із Вінницької та інших областей.

Голова Львівської області Максим Козицький просить громадян залишатись у укриттях. "Працює ППО", повідомив голова обласної адміністрації у Фейсбуці.

По всій Україні було оголошено повітряну тривогу.

Пізніше Залужний опублікував схему російських ударів по території України у понеділок зранку  у Фейсбук.

 
 "Ми змушені відбивати ці атаки, застосовуючи озброєння радянських часів, які до того ж маємо недостатню кількість".

Це схема ударів станом на 10:20-11:00.

Він зазначив, що противник застосував крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні ракети, зенітні керовані ракети, розвідувальні та ударні БПЛА типу "Shahed-136".

Силы и средства противовоздушной обороны Воздушных сил, Сухопутных войск ВС Украины и украинские зенитные расчеты уничтожили большинство ракет и боеприпасов, подчеркнул он.

Массированная ракетная атака Украины планировалась еще с начала октября. Как сообщило в Telegram-канале Главное управление разведки Министерства обороны Украины, "указание из Кремля готовить массированные ракетные удары по гражданской инфраструктуре" и центральным районам густонаселенных украинских городов были получены в войсках еще 2 и 3 октября. "Основной целью страны-террориста было уничтожение ТЭС, создание паники среди украинцев и устрашение европейской общественности", - указали в ведомстве.

Президент РФ В. Путін підтвердив завдання масованих ударів по українських об'єктах. 

"Сьогодні вранці на пропозицію Міністерства оборони та за планом Генерального штабу Росії завдано масованого удару високоточною зброєю великої дальності повітряного морського та наземного базування по об'єктах енергетики, військового управління та зв'язку України. У разі продовження спроб проведення на нашій території терактів відповіді з боку Росії будуть жорсткими і за своїми масштабами відповідатимуть рівню загроз, що створюються Російської Федерації" , - сказав Путін на нараді з постійними членами Ради безпеки РФ.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив ракетні обстріли українських міст. 

"Глибоко вражений нападами Росії на цивільних осіб у Києві та інших містах України. Таким діям немає місця у 21 столітті. Я засуджую їх найрішучішим чином. Ми підтримуємо Україну. Додаткова військова підтримка з боку ЄС вже в дорозі", - написав Боррель у Твіттері.