Гарячі новини

У керівників підприємств, які при будівництві казарм для військовослужбовців привласнили 12 млн грн бюджетних коштів, провели обшук та оголосили підозру - Генпрокуратура

Керівникам підприємств, які будували казарми для військовослужбовців і привласнили 12 млн грн бюджетних коштів, повідомили про підозру, заявляє офіс Генпрокурора.

Військовими прокурорами регіонів та гарнізонів, за координації Спеціалізованої прокуратури у сфері нагляду за кримінальними провадженнями про військові злочини та у сфері оборонно-промислового комплексу Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру трьом керівникам підприємств за фактом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, керівники підприємств під час будівництва казарм поліпшеного планування для військовослужбовців, привласнили 12 млн грн бюджетних коштів шляхом завищення обсягів та вартості виконаних робіт, а також підробляли офіційні документи, які стали підставою для перерахування квартирно-експлуатаційними управліннями Збройних Сил України коштів.

В рамках розслідування кримінальних проваджень 25 травня 2020 року на території окремих областей проведено 17 одночасних обшуків та тимчасових доступів до речей та документів, у ході яких вилучено документацію та майно, на яке в подальшому буде накладено арешт.

 

Загалом за фактами розкрадань бюджетних коштів при виконанні програми з будівництва казарм для військовослужбовців до кримінальної відповідальності вже притягнуто 13 осіб, які спричинили збитки державі на суму близько 46 млн грн. З метою відшкодування спричинених збитків накладено арешт на рухоме і нерухоме майно винних осіб, рахунки підприємств, а також заявлено позови.

 

Водночас, слідчими підрозділами органів Національної поліції та Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва військових прокурорів продовжується розслідування в інших кримінальних провадженнях за аналогічними фактами, у яких тривають експертизи щодо можливого спричинення збитків на суму понад 50 млн грн.

Також досліджується роль службових осіб територіальних квартирно-експлуатаційних управлінь Збройних Сил України, оцінку законності дій яких буде надано після проведення комплексу слідчих дій та експертиз.

 

Хід слідства у кримінальних провадженнях перебуває на контролі Офісу Генерального прокурора.

 

Нагадаємо, відповідно до запровадженої у 2017 році державної програми будівництва, планувалося побудувати 184 казарми поліпшеного планування для 23 тисяч військовослужбовців. Наразі завершено будівництво половини казарм, решта залишається незавершеним.