Гарячі новини

У деокупованих Святогірську та Лимані виявили місця масових поховань цивільних – розпочато розслідування- Офіс Генпрокурора (ФОТО)

У деокупованих Святогірську та Лимані Донецької області правоохоронці виявили також місця масових цивільних похован, повідомляє Офіс Генпрокурора .

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато кримінальні провадження за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також порушення законів та звичаїв війни (ст. 110, ст. 438 КК України).

4-10 жовтня 2022 року слідчо-прокурорська група провела огляд звільнених від збройних підрозділів РФ і так званих ЛДНР м. Святогірська і м. Лиману, в ході яких встановлено місця поховання місцевих мешканців.

У Святогірську правоохоронці ексгумували тіла 34 людей, частина з них - з ознаками насильницької смерті: вогнепальними пораненнями, переламами ребер та черепів, мінно-вибуховими травмами. Також в автомобілі знайдено обгорілі тіла двох громадян, їх особи наразі встановлюються.

На території деокупованого Лиману на кладовищі «Нова масляківка» виявлено близько 110 траншей, серед яких і могили дітей. Наймолодшій - лише рік. Вона похована поряд з усією родиною. Загалом в ході огляду вже ексгумовано 44 тіла.

Під час процесуальних дій проведено ексгумацію 78 тіл, які наразі спрямовано до Краматорського відділення СМЕ Донецького обласного бюро судово-медичної експертизи, з метою проведення експертних досліджень та встановлення причин смерті.

Пошукові та процесуальні дії за участі слідчих та прокурорів у звільнених від окупантів містах тривають.

Досудове розслідування здійснюють слідчі СВ 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполі) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Генеральний прокурор Андрій Костін разом з Комісаром ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерсом оглянули місця скоєння жахливих воєнних злочинів у Бородянці. 

«Єврокомісар особисто переконався, що злочини, вчинені агресором у перші дні війни і ті, свідками яких ми стаємо зараз і які документуємо на деокупованих територіях, мають ідентичний патерн немотивованої жорстокості проти цивільного населення», - прокоментував поїздку Генпрокурор. Він додав, що українські прокурори та слідчі, спільно з групами міжнародних експертів, ретельно документують кожен злочин та зберігають докази для справедливого покарання у національних та міжнародних судах. 

Андрій Костін подякував за виділення допомоги ЄС на потреби діджиталізації та цифровізації прокуратури. Він зазначив, що сучасні рішення пришвидшать роботу прокурорів та зроблять її ще ефективнішою. 

Обговорили можливість надання технічної допомоги ЄС для забезпечення роботи підрозділів, які працюють у прифронтових районах та на деокупованих територіях, перш за все, з точки зору безпеки прокурорів. Також мова йшла про допомогу з відбудови найбільш постраждалих прокуратур.