Гарячі новини

TG: У РФ виплати за загиблих отримали понад 15 800 осіб

Згідно з підрахунками Telegram-каналу "Можемо пояснити", виплати за загиблих отримали понад 15 800 росіян. При цьому кошти перераховані майже 1800 тяжко пораненим, пише DW.

Росія до 2 листопада витратила на виплати бійцям Федеральної служби військ національної гвардії РФ(Росгвардії) та військовослужбовцям міністерства оборони РФ, загиблим та пораненим під час війни в Україні, 166,2 млрд рублів (2,7 млрд євро). Такі дані у вівторок, 8 листопада, навів Telegram-канал "Можемо пояснити" із посиланням на показники бюджету, оприлюднені в електронному форматі.

Він обмовив, що йдеться лише про громадян РФ , але не про загиблих із  "Донецької народної республіки" ("ДНР") і "Луганської народної республіки" ("ЛНР"), а також не про бійців приватної військової компанії ( ПВК) Вагнера.

"Можемо пояснити" стверджує, що виплати за загиблих (9,4 млн. рублів) отримали понад 15 800 осіб. При цьому, за підрахунками каналу, кошти перераховані майже 1800 пораненим, які стали інвалідами і більше не здатні служити. У розрахунках не враховано тих поранених, які після перебування у шпиталі змогли продовжити службу або не отримали інвалідності.

Офіційного підтвердження цієї інформації Росгвардією та міністерством оборони РФ не надходило.

Однак, мобілізація, ймовірно, продовжується у прихованому режимі

Незважаючи на заяви російської влади про закінчення мобілізації, вона, ймовірно, триває у прихованому режимі, зазначив раніше у щоденному зведенні американський Інститут вивчення війни (ISW). Наприклад, експерти навели кілька указів, які В. Путін підписав вже після своїх заяв про припинення мобілізації. Один із документів дозволяє мобілізувати громадян із непогашеними судимостями за тяжкі злочини, інший поширюєстатус військовослужбовців на "добровольців".

Подібні дозволи створюють умови для продовження мобілізації, але тепер вона офіційно подаватиметься як "добровольча служба", вважають американські експерти.