Гарячі новини

Сім громадських організацій звернулися до президента України щодо забезпечення водою 4,2 млн .мешканців Донбасу, які страждають від нестачі води через війну

Сім правозахисних організацій  звернулися до президента щодо заходів для забезпечення водою 4,2 млн жителів Донецької та Луганської областей, які можуть залишитися без цієї першочергової послуги через війну на Донбасі. Текст петиції  опублікований на сайті президента.

Підписанти наголошують, що внаслідок конфлікту на Донбасі понад 4.2 мільйони дітей, жінок та чоловіків у Донецькій і Луганській областях щодня стикаються з проблемами водопостачання.

Водопроводи, насосні та фільтрувальні станції поблизу лінії розмежування, такі як Донецька фільтрувальна станція, регулярно пошкоджуються під час обстрілів.

Починаючи з 2014 року, 25 відважних працівників галузі водопостачання отримали травми і 9 були вбиті, намагаючись здійснити важливий ремонт для покращення доступу до води вздовж лінії розмежування. Цієї зими без опалення та водопостачання можуть залишитися мешканці Маріуполя, Авдіївки, Волновахи, Донецька, Луганська, Торецька, Сєвєродонецька, Слов'янська та Краматорська.
 

"Доступ до чистої води – право людей в усьому світі, та має бути також можливим для всіх, хто постраждав від конфлікту в Україні.Враховуючи вже здійснені кроки, ми, що нижче підписалися, просимо відповідальні органи вжити всіх необхідних заходів, щоб:• Чиста вода і водовідведення були доступними для всіх людей, що постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі;
• Навколо ключових насосних та фільтрувальних станцій вздовж лінії розмежування було створено зону захисту; весь військовий персонал уникав випадкового обстрілу або пошкодження основної інфраструктури; а працівники галузі водопостачання працювали у безпечному середовищі та отримували підтримку, щоб доставляти необхідні послуги з водопостачання та водовідведення, а також здійснювати поточний ремонт вздовж лінії розмежування;
• Водні джерела та річки були захищені від випадкового забруднення через пошкодження і руйнування внаслідок конфлікту шламонакопичувачів, заводів чи установок з очищення стічних вод.
Давайте поглянемо один на одного і на цю прекрасну країну! ", - звертаються до президента  активісти.

Серед ініціаторв звернення: ProtectWaterUkraine ,Mама 86, ADRA Ukraine, Проліска, People in Need, Polish Humanitarian Action, Première Urgence Internationale, Terre des Hommes.