Гарячі новини

РФ тепер з Бердянська продовжує вивозити награбоване зерно - Генштаб

Російська Федерація продовжує вивозити з України награбоване зерно - у Бердянську з акваторії морського порту помітили транспортування ворожими буксирами російської самохідної баржі, яка завантажена пшеницею. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, передає УНН.

«Росія продовжує вивозити з України награбоване зерно. В місті Бердянськ Запорізької області, з акваторії морського порту, відзначено транспортування ворожими буксирами російської самохідної баржі, яка завантажена пшеницею», - йдеться в повідомленні.

На тлі неясності із продовженням зернової угоди Росія продовжує активне вивезення українського зерна , пише dpa. За даними агентства, близько 2 мільйонів тонн зерна могли бути вивезені морським та залізничним транспортом із тих українських територій, які зараз контролює РФ. У свою чергу, Генштаб ЗСУ у вечірньому інформаційному зведенні 16 березня повідомив, що російську самохідну баржу з вантажем пшениці було виведено за допомогою буксирів із морського порту міста Бердянськ у Запорізькій області.

Лише припинення збройного конфлікту в Україні дозволить повністю вирішити проблему постачання українського зерна, а також російської сільгосппродукції та добрив на світовий ринок. Таку думку висловив у четвер провідний експерт будапештської дослідницької організації "Центр фундаментальних прав" Золтан Кошкович, коментуючи на прохання ТАРС продовження зернової угоди.

"Корінь проблеми в тому, що, хоч і Україна, і Росія були дуже важливими гравцями на європейському та міжнародному ринках зернових, сама війна у разі першої та вплив санкцій у разі другої призвели до ситуації, коли вони не можуть здійснювати експорт звичайним способом і в звичайному напрямку. Все це завдає шкоди європейським та угорським фермерам, а також ставить споживачів на Близькому Сході та в Північній Африці у дуже складну ситуацію, незважаючи на те, що країни цих регіонів не несуть і не можуть нести відповідальність за війну в Україні", - зазначив він. Кошкович.

Він вважає, що "що швидше вдасться вирішити український конфлікт, то швидше будуть відновлені нормальні торговельні зв'язки за участю Росії, України та інших країн". "Цей приклад ясно показує, що в корінних інтересах усіх зацікавлених сторін якнайшвидше змусити замовкнути зброю та встановити світ, який також дозволить врегулювати економічні та торговельні відносини", - пояснив співробітник угорської дослідницької організації.