Гарячі новини

Путінській найманці «Група Вагнера», яка тероризувала українців, може загрожувати конфіскація активів, пов’язаних з Великобританією

Російську приватну військову компанію Wagner Group та її передбачуваного засновника Євгена Пригожина суди Великобританії звинувачують у тероризмі, політичних вбивствах та використанні згвалтувань як зброю війни. Про це повідомляє  iNews .

McCue Jury and Partners, британська юридична фірма,  яка подає позов  від імені жертв, що втекли від війни в Україні, вважає, що активи Вагнера можуть бути спрямовані на розкриття мільярдів доларів компенсацій жертвам приватної групи найманців.

Роблячи оголошення міністрам у Комітеті закордонних справ під час доказової сесії, присвяченої розгляду Wagner Group, Джейсон МакКью, старший партнер McCue Jury and Partners, сказав депутатам, що «новаторський» судовий процес «започатковано саме цієї секунди».

Він сказав: «Це перший випадок у світі, коли на Вагнера та подібних до них подали до суду його жертви».

Розслідування парламентського комітету з використання довірених приватних військових компаній (ПІК) зосереджується саме на  активній ролі групи Вагнера  у  російсько-українській війні  , що триває, але також розглядатиме використання Росією групи під час конфліктів на Близькому Сході, в Африці та на Півдні. Америка.

Євген Пригожин, ліворуч, та прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, у центрі, побачені тут у 2011 році, обидва заперечують свою причетність до групи Вагнера (Фото: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File)

Євген Пригожин, ліворуч, відомий як «кухар Путіна», та Володимир Путін, у центрі, у 2011 році (Фото: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File)

Група, пов'язана з російським урядом, звинувачується у скоєнні  злочинів із правами людини,  включаючи масові страти, довільні затримання, тортури під час допитів та примусове переміщення цивільного населення.

Пан МакК'ю сказав комітету, що справа у Високому суді Лондона надасть докази того, що Вагнер «брав участь у незаконній змові з метою розгортання тероризму для сприяння незаконному вторгненню в Україну».

Справу порушує група українських жертв Вагнера, які зараз проживають у Великій Британії, але вона також «символічно представляє» всіх українців, які «зазнали втрат у результаті війни» – включаючи понад сотню тисяч українців, які евакуювалися до Великобританії, згідно з заявою McCue Jury and Partners.

Пану Пригожину – передбачуваному засновнику та творцю групи Вагнера  – було надіслано листа перед позовом, у якому росіянина, а також групу та Володимира Путіна звинувачують у «навмисному заподіянні шкоди та страждань» народу України та «незаконному злочині». війна через тероризм», – заявили у юридичній фірмі.

ВОЛОДИСТОК, РОСІЯ - 2 ВЕРЕСНЯ (RUSSIA OUT) Російський бізнесмен Євген Пригожин бере участь у зустрічі з інвесторами на ІІ Східному економічному форумі 2 вересня 2016 року у Владивостоці, Росія.  У Владивостоці відкрився Другий Східний економічний форум (ВЕФ).  (Фото Михайла Свєтлова/Getty Images)
Євген Пригожин у 2016 році. Імовірний засновник та творець групи Вагнера (фото Михайла Свєтлова/Getty Images)

«Обвинувачені навмисно брали участь у кампанії тероризму, що включала напади на цивільних осіб, а також на життєво важливу українську інфраструктуру та об'єкти, позасудові вбивства, спроби політичного призначення, використання зґвалтувань як зброї війни та встановлення вибухівки навколо ядерних об'єктів. "Їх метою було посіяти терор та хаос в Україні", - заявили McCue Jury and Partners.

За допомогою міжнародних юристів та веб-сайту Bellingcat з відкритим кодом правова кампанія громадянського суспільства буде націлена на «санкціоновані та несанкціоновані активи будь-якої організації військової машини Путіна», намагаючись отримати компенсацію українцям, жертвам Групи Вагнера.

Оголошення з'явилося за кілька днів після того, як пан Макк'ю  написавясказати, «провісники тероризму вже давно очевидні в діях Путіна», але «група Вагнера є, мабуть, найкращим прикладом використання Росією терору як політики держави, що укорінилася».

Судовий позов підтримали політичні та військові лідери України, а також колишній прем’єр-міністр Борис Джонсон. Він сказав, що Великобританія може «пишатися» підтримкою України і «зусиллями британських юристів переслідувати путінських військових злочинців».

БУЧА, УКРАЇНА – 11 КВІТНЯ: (ПРИМІТКА РЕДАКТОРА: на зображенні зображено смерть) Посадовці ексгумують тіла мирних жителів, які загинули під час російських атак, із масових поховань у Бучі, Україна, 11 квітня 2022 року.  Згідно з інформацією, наданою судово-медичною експертизою владі кореспонденту АА, 46 трупів, знайдених у гробниці, було пронумеровано та відправлено до відповідного центру для аналізу ДНК.  (Фото Метіна Актаса/Агентство Анадолу через Getty Images)
Офіційні особи ексгумують тіла мирних жителів із масових поховань у Бучі, Україна, у квітні після відступу російських військ (фото Метіна Актаса/Агентство Anadolu через Getty Images)

Він сказав: "Ми посилаємо повідомлення кожної частини його військової машини, що вони стикаються із загрозою санкцій та судового переслідування до кінця свого життя".

Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України, зазначив: «Це не лише спроба всіма можливими шляхами знайти справедливу компенсацію для наших людей, які постраждали від жахливих злочинів Вагнера та незаконної війни Путіна, а й про наших людей. боротися за допомогою закону та правосуддя за притягнення до відповідальності злочинців, які не шанують ні закон, ні людство».

Голова Служби розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов привітав судові дії, що відбуваються, і відзначив «рішуче важливу допоміжну роль» у цей воєнний час.

"Ми щодня стикаємося з тероризмом Вагнера на місцях", - сказав він. "Ця акція покаже світові правду про незаконні дії Путіна і Вагнера і допоможе досягти справедливості для їхніх жертв".

Хоча Комітет зосереджений на діяльності групи Вагнера в Україні, він вивчатиме докази того, що її операції поширюються на інші країни, включаючи Центральноафриканську Республіку, Лівію, Мозамбік, Сирію, Судан та Венесуелу.

Наприкінці жовтня 2022 року конфлікт засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина, "який став улюбленцем Путіна", і петербурзького губернатора Олександра Беглова вийшов на новий рівень.