Гарячі новини

Підконтрольне бізнесменові з Тореза Кропачову “Краснолиманське“ хоче відсудити в однойменної держшахти 2,8 млрд грн, - ЗМІ

Підконтрольне бізнесменові з Тореза Віталію Кропачову ТОВ “Краснолиманське“ хоче відсудити в однойменної держшахти 2,8 млрд гривень. Про це повідомляє Bigmir з посиланням на "Комсомольську правду", яка посилається на позов від ТОВ “Краснолиманське“ до ДП “Вугільна компанія “Краснолиманська“. Загальна сума позовних вимог ТОВ “Краснолиманське“ до держшахти становить 2,8 млрд грн. – у таку суму позивач оцінює загальні збитки, нібито завдані йому держкомпанією.

Приватна компанія стверджує, що в період з 2014 по 2017 рік держпідприємство самовільно користувалася надрами ТОВ “Краснолиманська“. Посилаючись на чинний досі спеціальний дозвіл на користування надрами № 3316, виданий ТОВ Державною службою геології та надр.

“З 30 грудня 2003 р. між сторонами укладено договір про надання послуг виробничого характеру. За його умовами, ДП надає ТОВ послуги, що стосуються всіх процесів виробництва, починаючи з операцій технологічного комплексу на денній поверхні до розкриття і підготовки запасів вугілля. З вересня 2014 р. всі активи, які знаходяться в оренді у ТОВ, були захоплені, після чого ДП почало проводити несанкціонований видобуток вугілля у шахтному полі ТОВ. У загальній складності за 2014-2017 рр. таким чином було видобуто 2,9 млн т вугілля“, – йдеться у позові ТОВ “Краснолиманське“, - пише ЗМІ.

Наголошується, що з 2003 року ТОВ “Краснолиманське“ працювало в межах ДП “Вугільна компанія “Краснолиманська“. До 2014 року ТОВ “Краснолиманське“ контролювалося екс-“регіоналом“ Ігорем Гуменюком, якого називали бізнес-партнером і керівником активів Олександра Януковича. В 2014 році приватна фірма була позбавлена доступу до державних пластів, а всі її співробітники переведено на роботу в однойменне ДП. У січні 2018 року до складу засновників ТОВ “Краснолиманське“ увійшло ТОВ “Укрдонінвест“, основним власником якого є торезький бізнесмен Віталій Кропачов. Нині “Укрдонінвест“ володіє 100% часткою в статутному фонді ТОВ “Краснолиманське“. До того ж підприємство стало основним постачальником вугілля на ПАТ “Центренерго“, що готується до приватизації (за 9 місяців 2018 р. ТОВ “Краснолиманське“ поставило на нього понад 1 млн т вугілля).

 

Як пише "Комсомольська правда", шансів стягнути цю суму з держпідприємства у Кропачова відверто мало, адже зараз ДП не займається видобутком вугілля і вже накопичило понад 300 млн грн податкових боргів.

Як повідомляє видання, "розрахунок зроблений зовсім на інше – ТОВ "Краснолиманське", ймовірно, хоче узаконити себе в правах головного кредитора ДП. Що дозволить йому без конкуренції за дуже символічну суму викупити у ФДМ це підприємство з усією його стратегічно важливою інфраструктурою. Претендентів на його купівлю і до цього було небагато, а тепер, з урахуванням пред'явлених компанією Кропачова вимог, їх, окрім нього, не буде зовсім".