Гарячі новини

Папа Римський : війна в Україні - це не про "битву демократії проти автократії", а про боротьбу за геополітичні інтереси між США, РФ, Китаєм та ЄС

В інтерв'ю Папи Римського Франциска швейцарському каналу RSI зроблено кілька примітних заяв про війну в Україні.

По-перше, понтифік висловив думку про те, що сьогодні в Україні йде не просто протистояння Києва та Москви чи Москви та Вашингтона, а чергова світова війна.

"За трохи більш ніж 100 років почалися три світові війни: 14-18-го, 39-45-го і ця, яка теж є світовою війною. Вона почалася по крихтах, а тепер ніхто не може сказати, що це не світова війна. До неї залучені всі великі держави. А Україна – їхнє поле бою. Там воюють усі", - заявив Франциск.

 "Я б говорив з ним (Путіним) так само відкрито, як говорю публічно. Він освічена людина. На другий день війни я пішов у російське посольство при Святому Престолі, щоб сказати, що готовий поїхати до Москви, якщо Путін дасть мені можливість вести переговори. ...Лавров написав мені - спасибі, але додав, що зараз не час. Путін знає, що я доступний. Але там є імперські інтереси, не тільки Російської імперії, але й інших імперій. Для імперії типово ставити нації на друге місце", - заявив понтифік.

Папа Римський став першим високо посадовцем на Заході, який визнав, що війна в Україні - це не про "битва демократії проти автократії" і це боротьба не просто про "відстоювання порядку, заснованого на правилах", а про боротьбу за геополітичні інтереси Сполучених Штатів, Росії , Китаю та Євросоюзу.

Франциск відкрито назвав Україну лише "полем бою", інтереси жителів якої для тих, хто з'ясовує відносини "імперій", глибоко вторинні.

"Висловлюючи цю точку зору, Папа Римський говорить не лише від свого імені, а й від імені старих еліт континентальної Європи, інтереси яких висловлює. Втім, у сучасній Європі їхні позиції настільки слабкі, що впливати на розвиток політичної обстановки вони навряд чи можуть. І все-таки, примітно, що з їхньої подачі понтифік висловлює те, що всі на Заході розуміють, але ніхто з мейнстрімних політиків не наважується озвучити", вважає Перший аналітичний.