Гарячі новини

Очільниця ДБР виступає за скасування закону про амністію учасників Майдану

Тимчасова виконувачка обов’язків директора Держбюро розслідувань Ірина Венедіктова заявила, що для справедливого і чесного розслідування справ щодо Євромайдану необхідно скасувати закон про недопущення переслідування учасників Майдану від 2014 року, пише Громадське з посиланням на в інтерв'ю LB.ua.

Венедіктова вважає, що цей закон суперечить Кримінально-процесуальному кодексу і перешкоджає об'єктивному розслідуванню вбивств правоохоронців.

«Було вбито 78 мітингувальників і 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми повинні пам'ятати і про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон потрібно скасувати», — заявила Венедіктова.

Також вона додала, що нині вже розробили законопроєкт про заочне засудження. Його направили главам всіх фракцій і голові комітету з питань правоохоронної діяльності Денису Монастирському.

«Дуже сподіваємося, що депутати його підтримають. Оскільки далі ми не можемо рухатися (у справах Майдану — ред.). Я розумію, що цю ініціативу не підтримає широке коло осіб, оскільки заочне засудження стосуватиметься всіх», — сказав очільниця ДБР.

Раніше Венедіктова повідомила, що Державне бюро розслідувань ініціювало зміни до законів, які дозволять притягнути до відповідальності всіх винних у справах Майдану.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику Справу Майдану, яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 97 людей (84 мітингувальників та 13 силовиків).