Гарячі новини

Німецька поліція заарештувала прихильніків "Громадян Рейху" та ідеології "QAnon», які наголошували на "держперевороті"

Німецька поліція заарештувала десятки людей, включаючи самозваного принца, десантника у відставці, та колишнього суддю в середу, звинувативши підозрюваних в обговоренні насильницького повалення уряду, але залишивши незрозумілим, наскільки конкретними були плани.Про це пише АР.

Німецький чиновник і законодавець сказали, що слідчі могли виявити реальну змову, п'яні фантазії або і те, і інше.

Тисячі поліцейських провели передсвітанкові рейди на більшій частині країни.

«Ми говоримо про групу, яка, згідно з тим, що нам відомо, планувала насильницьке скасування нашої демократичної правової держави та збройний напад на будівлю німецького парламенту», — заявив речник уряду Штеффен Хебештрайт.

Сара Нанні, депутат від партії Зелених, яка входить до урядової кооаліції, припустила, що "група, можливо, була нездатною".

«Постійно з’являється більше подробиць, які викликають сумніви щодо того, чи були ці люди навіть достатньо розумними, щоб спланувати та здійснити такий переворот», — написав Нанні у соціальній мережі Mastodon. 

«Факт такий: якими б грубими не були їхні ідеї і безнадійними їхні плани, навіть спроба небезпечна!»

Федеральні прокурори заявили, що група нібито вірила в «конгломерат теорій змови, що складається з наративів так званих громадян Рейху, а також ідеології QAnon». Прихильники руху «Громадяни Рейху» відкидають післявоєнну конституцію Німеччини та закликають до повалення уряду, тоді як QAnon є теорією глобальної змови, яка бере свій початок у Сполучених Штатах.
 
У Німеччині провели масштабну операцію проти так званих "рейхсбюргерів". За даними прокуратури, вони планували повалення конституційних органів влади у ФРН і хотіли встановити контакт із РФ, пише DW.
 
"Вранці в середу, 7 грудня, у Німеччині в рамках масштабної операції було затримано 25 осіб з числа так званих "рейхсбюргерів" - учасників праворадикального руху, які не визнають існування ФРН та вважають себе громадянами "німецького рейху". Їх підозрюють в участі у терористичній мережі чи її підтримці. За даними Федеральної прокуратури, "рейхсбюргери" планували повалення конституційних органів влади у країні. До другої половини дня за рішенням суду під варту було ув'язнено лідера угруповання та ще семеро осіб, стосовно них розпочато слідство. У рейді було задіяно понад три тисячі співробітників німецьких правоохоронних органів, у тому числі спецпідрозділи GSG 9. Це одна з найбільших поліцейських операцій проти екстремістів в історії Німеччини", пише видання.
 
У причетності до терористичної мережі або її підтримки підозрюються загалом 52 особи. Серед 25 затриманих, за даними Федеральної прокуратури, 22 передбачуваних учасників угруповання, всі вони - громадяни ФРН. Ще трьох затриманих підозрюють у підтримці мережі. Це двоє громадян Німеччини - Олександр К. (Alexander Q.) і Франк Р. (Frank R.), а також громадянка Російської Федерації Віталія Б. Як припускають органи слідства, вона допомагала лідеру об'єднання встановити контакт з представниками РФ.
За даними Der Spiegel, серед затриманих - екс-депутат бундестагу від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдГ), суддя Біргіт Мальзак-Вінкеман (Birgit Malsack-Winkemann), кілька колишніх солдатів бундесверу , діючий штабс-фельдфебель, поліцейський, адвокат з ученим ступенем, лікар-терапевт та пілот. Ряд затриманих, за даними видання, виступали в Німеччині на антикоронавірусних демонстраціях .

Лідером терористичної мережі у Федеральній прокуратурі називають 71-річного принца Генріха XIII П.Р. (Heinrich XIII PR) із дворянського роду Ройсс (Reuß). Ще однією значущою персоною в угрупуванні виступає, за даними Süddeutsche Zeitung, Рюдігер фон П. (Rüdiger v. P.) - відставний підполковник бундесверу.

Затримання пройшли у Берліні, а також у федеральних землях Баден-Вюртемберг (там, за даними Der Spiegel, обшукали казарму спецназу бундесверу KSK), Баварія, Гессен, Нижня Саксонія, Тюрінгія, на австрійському курорті Кітцбюель та в італійському місті Перуджа. Крім того, там і в низці інших федеральних земель Німеччини пройшли обшуки на 150 об'єктах. "Ці заходи продовжуються. Вони стосуються і ще 27 підозрюваних", - зазначили у Федеральній прокуратурі.

Міністр юстиції ФРН Марко Бушман (Marco Buschmann) повідомив у своєму мікроблозі Twitter, що угруповання підозрюють у підготовці збройного нападу на конституційні органи влади. У прес-релізі Федеральної прокуратури йдеться, що окремі члени мережі робили конкретні дії для насильницького проникнення невеликої збройної групи до будівлі бундестагу. "Подробиці ще належить встановити", - зазначають у відомстві.

За інформацією Der Spiegel, змовники планували, зокрема, затримання німецьких політиків. Підозрювані, ймовірно, припускали, що це призведе до заворушень у країні. В результаті частина сил безпеки, на їхню думку, висловила солідарність із мережею, що призвело б до держперевороту.

Прокуратура вказує, що підготовка до реалізації цього плану розпочалася не пізніше ніж у листопаді 2021 року. Він передбачав придбання необхідного обладнання, проведення тренувальних стрільб та вербування нових учасників. Центральним органом угруповання мала стати "рада" на чолі з принцом Генріхом XIII, що включає, подібно до уряду, різні структури - зокрема, у сфері юстиції, охорони здоров'я та закордонних справ.

Поряд із "радою" передбачалося, за інформацією прокуратури, створення "військового крила", яке мало відповідати за захоплення влади силовим шляхом. Для цього планувалося задіяти так звані "роти внутрішньої безпеки". За "військове крило" нібито відповідав Рюдігер фон П. За словами генерального прокурора ФРН Петера Франка (Peter Frank), цей підрозділ, за задумом змовників, також мав створити в країні нову армію.

Новий державний устрій, за даними німецької влади, вже був розроблений учасниками угрупування загалом. Їхні політичні погляди, згідно з інформацією прокуратури, ґрунтуються на міфах про змову, "що складаються з наративів так званих "рейхсбюргерів" і  теорії змови QAnon , що набула особливої ​​популярності в період президентства в США Дональда Трампа. "Вони твердо переконані, що Німеччиною в даний час правлять представники так званої "глибинної держави", - зазначають у відомстві.

Слідчі з'ясували, що принц Генріх XIII встановив контакт із представниками РФ у Німеччині, але доказів того, що вони відреагували на його звернення позитивно, на сьогоднішній день немає. У Росії вже відреагували на цю заяву прокуратури.

У посольстві РФ у Берліні запевнили, що російські дипустанови у ФРН "не підтримують контакти з представниками терористичних угруповань та інших нелегальних формувань". Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що "ні про яку причетність Росії до ситуації не може бути мови", додавши, що "влада ФРН сама це констатує".

Наскільки небезпечними є "рейхсбюргери"?

"Рейхсбюргери"  не визнають ФРН і вважають себе громадянами "німецького рейху". Вони виготовляють альтернативні посвідчення особи та водійські права неіснуючої імперії. Цей рух виник ще у 1980-ті роки.

За поваленням влади в Німеччині, на думку учасників мережі, мало слідувати втручання "Альянсу" - таємного союзу урядів, розвідувальних служб та збройних сил кількох держав, включаючи Росію та США. Підозрювані вважали, як стверджують у прокуратурі, що перехідний уряд Німеччини має провести переговори про новий державний устрій із країнами-переможницями у Другій світовій війні. При цьому головним учасником переговорів мала виступити Росія.