Гарячі новини

На Прикарпатті поширюється рак картоплі – заражені овочі їсти не можна (ФОТО)

На Прикарпатті поширюється рак картоплі – заражені овочі їсти не можна, пише Курс з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 

Картоплю, хвору на рак, ні в якому разі не можна вживати в їжу. Також не можна згодовувати заражену бульбу тваринам. Таку картоплю треба знищити, наголошують фітосанітарні інспектори.

Фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області під час моніторингу сільськогосподарських угідь за період з 21 червня по 4 липня виявили карантинну хворобу – рак картоплі – у трьох районах області. 

Під час ревізії старих вогнищ захворювання, повідомили в Рогатинській РДА, рак картоплі знайшли на території Коломийського району – у селах Печеніжин та Сопів, Верховинського району – в селах Голови, Довгополе та Верхній Ясенів, у Рожнятівському районі – в селах Сваричів, Нижній Струтин та Верхній Струтин. 

Фахівці визначили заходи зі знищення збудників хвороби картоплі та запровадили на вражених територіях карантинний режим.

Рак картоплі виявляється як нарости на бульбах. У ранній фазі розвитку зараження поширюється по всій поверхні. Пізніше ракові нарости з'являються переважно навколо вічок. 

Спочатку нарости світлі, згодом буріють, поверхня їхня стає горбкувата. Ракові утворення можуть бути різними за величиною – від невеликих горошинок до розмірів, більших за бульбу. Довкола наростів відмирає тканина бульби, картопля згниває. 

Рак бульби викликає стійкий грибок, спори якого активізуються при вологій і теплій – плюс 15 градусів і більше – погоді. Цикл розвитку гриба триває 10-12 днів. За вегетаційний період гриб може дати кілька поколінь. Втрати врожаю при цьому можуть становити до 80%. 

Якщо на ділянці виявлено хоча б одну хвору бульбу, необхідно повідомити про це в управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.  

Картоплю, хвору на рак, ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Також не можна згодовувати заражені бульби худобі в сирому вигляді – рак бульби розноситься з гноєм. Спочиваючі спори, пройшовши через травну систему тварин, залишаються життєздатними. Зимові спори в картоплинах гинуть тільки після години кип’ятіння при 100 °C. 

Інфіковані бульби краще знищити: наука поки не дала остаточної відповіді на питання про їх нешкідливість для людей і тварин. Уражені раком кущі разом з бульбами і бадиллям або спалюють, або скидають в яму глибиною не менше метра і засипають хлорним вапном (як варіант – заливають формаліном або гасом). 

Основним джерелом інфекції раку картоплі є уражені бульби і заражений ґрунт. До овочів можуть прилипати грудочки землі, в якій є спочиваючі спори. Сільськогосподарський інвентар, тара, у якій зберігали або транспортували бульби із заражених ділянок, також можуть бути джерелом поширення збудника хвороби.
 
Зафіксовано занесення раку картоплі на нові ділянки з паводковою водою.
 
Особливо інтенсивно хвороба розвивається на присадибних ділянках, де нагромадженню патогена сприяє постійне вирощування картоплі.
 

Щоб уникнути зараження ділянки, необхідно:

• дотримуватися правил сівозміни та садити картоплю на одному і тому ж місці не частіше, ніж один раз в 3-4 роки;

• не висаджувати поряд з картопляними грядками інші культури родини пасльонових;

• ретельно виполювати родини сімейства пасльонових навколо картопляного поля;

• не купувати посадковий матеріал і гній з карантинних зон;

• використовувати посадковий матеріал стійких до раку сортів картоплі.