Гарячі новини

На Львівщину з Туреччини потрапили фісташки з токсинами

До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 23 грудня 2021 року № 2021.7114 стосовно виявлення афлатоксинів (В1 = 15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг – ррb) в смажених фісташках у шкарлупі.Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

Токсини знайшли у фісташках, які експортували з Туреччини (виробник: Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti; експортер: Malatya Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.) через Болгарію до України (отримувач: ТОВ «ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД», вул. Миру, 3, м. Київ, 03134).

 

"Попереджаємо операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.

 

 

Шановні споживачі! У разі виявлення даної невідповідної продукції в обігу просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області за тел.:(032) 2526929 або звертайтесь до територіальних управлінь, відділів", - додали у Держпродспоживслужбі.

 

Афлатоксини - це продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників. Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1. Афлатоксин В1 є гепатотропною отрутою і вражає передусім печінку.